Isssteni!

Posted on 2008. március 17. Szerző:

0


Miután az ortodox egyház az utóbbi időben mindent megtett azért, hogy elhatárolja magát a világi hatalomtól – papjai szekus múltját nem vizsgálhatják földi átvilágítók, vagyonában nem kutakodhatnak korrupcióelleni ügyészek –, most, hogy nyakunkon a választások, egy csapásra részt kívánnak maguknak a világi hatalom gyönyöreiből.

Az idegenforgalmi menedzserségből és médiacézárságból is jelesre vizsgázó új pátriárka meglepő módon engedélyezte egyháza papjainak a választásokon való indulást, miután elődje, a megboldogult Őtúlboldogsága 2004-ben megtiltotta azt.

Így aztán júniustól lesznek pap polgármestereink, pap tanácselnökeink, vagy ha úgy tetszik, polgármester papjaink és tanácsos atyáink, egyház és közigazgatás kibogozhatatlanul egybefonódik majd, miután az állam, tekintélyes állami intézmények, a kormány, a törvényhozás, az oktatás már amúgy is Isten szolgáját, az ortodox egyházat szolgálja.

Az akkor még szocdem Traian Băsescu államfő Teoctist pátriárka megkisztihandolása után egy önfeledt pillanatában államvallásnak nevezte az ortodox vallást. Călin Popescu Tăriceanu liberális kormánya egyetlen laza tollvonással negyedmilliárd eurót ajándékozott az ortodox mega katedrális építésére – a katolikus, református, zsidó, muzulmán stb. adófizető pénzéből is.

A képviselőház ugyancsak szabadelvű elnöke, Bogdan Olteanu törvénytervezete értelmében az ortodox egyház – és a felekezetek közül csakis ő – képviselője útján kifejtheti a parlamentben véleményét olyan fontos össztársadalmi kérdésekben, mint az oktatás, az ország közkincsei, az államvagyon.

A tisztelt házban a honatyák öles kereszt alatt követik el istentelenségeiket, az Országos Audiovizuális Tanács finomam ajánlja a kábeltévéseknek, vennék már fel műsorcsomagjaikba a Daniel pátriárka neve alatt futó Trinitas ortodox egyházi tévéadót. Az iskolai szentképek sorsáról ádáz vita folyik, és miközben csak azt lehet elérni, hogy a vallásóra választható legyen, a fejlődéstant kitiltják a tananyagból.

Ezek után, persze, miért éppen a közigazgatásból hiányoznának az ortodox papok? Felmérések szerint az ortodox egyház a legnépszerűbb intézmény, képviselőinek bizonyára sikert hoz az egyéni választókerületes szavazási rendszer. És feltehetően legalább annyira rátermett városatyák lesznek, mint Funar, Halaicu, Lis és társaik voltak.

Ha pedig nem töprengünk el azon, hogy ki fizeti és milyen pénzből választási kampányukat, és miként egyeztetik össze egyházi elöljáróik és támogató pártjaik elvárásait, meglátjuk: isssssteni évünk lesz!

Bogdán Tibor

http://umsz.manna.ro/velemeny/isssteni_2008_03_16.html

Posted in: Egyházügyek