Éva vagy Lucy?

Posted on 2008. március 23. Szerző:

0


Elképesztő, hogy egyes fundamentalisták mit el nem képesek követni az egyház, a vallás, a hit nevében és jegyében! Az evolúciótan kikerül a tantervből, helyét átveszi a kreacionizmus, valami olyasmi, ami a Genézis könyvében olvasható, Ádámmal és Évával, maximum Káinnal és Ábellel.

Andrei Cornea figyelmeztet a Revista 22, a Társadalmi Párbeszéd Csoport értelmiségi hetilapjában. Íme, néhány passzus a cikkből: „Ezután mindennek, amit a gyermekek megtudtak, annyi valóságalapja lesz, mint a pókemberes filmeknek, vagyis nulla. Így döntött mély bölcsességében és vallásos alázatában az oktatásügyi minisztérium, már két évvel ezelőtt. Mondjunk határozott nemet az evolúcióra és a darwinizmusra! Az embert az Isten úgy teremtette, ahogyan az a Genézisben le van írva, és ahogy a jelek szerint az egyház is vallja. Szó sincs sok százmillió éves geológiai korokról. Szó sincs rég eltűnt állatokról és növényekről. Semmit sem arról, hogy a Föld teljesen más volt, mint ma. A teremtés kereken hat napig tartott, és kész. Minden körülbelül hatezer évvel ezelőtt történt – itt a zsidók és a keresztények nem tudtak megállapodni abban, hogy pontosan mikor. (…)

Akárhogy vesszük, ettől az évtől kezdve, az osztályban egy szó sem esik ősanyánkról, Lucy australopithecusról, nagyapánkról, a sinantropusról; ami pedig visszamaradott testvéreinket, a neandertáliakat illeti, ezek biztosan nem voltak ott velünk az Édenkertben, úgyhogy ki velük a tankönyvekből! Éljen Ádám apánk, Éva anyánk és a két kedves testvér, Káin és Ábel! És ne felejtsük a kígyót sem, mert ő tett bennünket ilyen okossá.

Igaz, hogy a minisztériumból közölték, hogy a gyermekek »implicit módon« mégis tanulnak valamit az evolúció elméletéből. Remek ötlet, javasolom a kiterjesztését: mi lenne például, ha a tanulók »implicit módon« sajátítanák el Pitagorasz tételét is, vagy – miért ne? – az ország történelmét. Vagy ott van a nyelvtan – miért is ne tanulnák »implicit módon«, hiszen úgysem nagyon érti senki, hogy mi szükség van rá, amikor az összeviszsza beszéd és írás nem akadályoz meg abban, hogy az embernek nagy villái és széles szenátori széke legyen! Végül is maga az iskola, egészében »implicitté« redukálható, vagyis az »élet iskolájává«: (…) Azok, akiknek tiltakozniuk kellene – és egyelőre nem ezt látjuk –, nem annyira az ateisták vagy az agnosztikusok, hanem a mérsékelt vallásos emberek, akik megértik a szörnyű hibát, amit a Szentírás betű szerinti értelmezése jelent.”

Eddig az idézet, és bevallom, fordítás közben – azon kívül a kaján gondolaton kívül, hogy mindezt miként reagálná le, mondjuk, Ady Endre, a zseniális zsurnaliszta – mindvégig az foglalkoztatott, hogy képtelen vagyok felmérni ésszel, mit lehet tanítani a bibliai teremtésen annyi órán át. Persze, naiv vagyok, rengeteg tanítanivaló van még: a többi vallás gyalázása, a bűnök ostorozása, a gyónás szentsége és a többi. Örülök, hogy nincs iskoláskorú gyermekem, mert nem hagynám, hogy ilyesmit tanuljon tudomány helyett.\

Ágoston Hugó/Andrei Cornea

http://www.riport.ro/topics.php?op=viewtopic&topic=48

Posted in: Egyházügyek