Kapaszkodj is!

Posted on 2008. április 11. Szerző:

0


Lesz nektek Jézus, csak jöjjön haza a főnök Brüsszelből! – mondtam a minap, látva, milyen sok református lelkipásztor jelöltette magát mifelénk önkormányzati képviselőnek az RMDSZ listáin.

Aztán eszembe jutott: nagy az Úr kegyelme, sok mindent megbocsát, még azt is, hogy esetenként ugyanazok, akik az őszön a független EP-képviselőjelöltet támogatva az érdekvédelmi szervezet ellen kampányoltak, most az RMDSZ mellé álltak, elegánsan feledve: egyházi főnökük szívébe Szász Jenő pártja fészkelte be magát. Megvilágosodott volna nekik valami?

Sokan ismerhetik az anekdotikus bibliai történetet. Megy Jézus Péterrel a pusztában. Elöl a mester, Péter kissé hátrább. Jézus egy szakadékon túljutva nem hallja Pétert. Visszamegy a szakadékhoz, hát annak mélyén imádkozik. „Mit csinálsz Péter?”– kérdi. „Imádkozom! Te mondtad, uram, hogy imádkozzunk!” Mire Jézus: „Imádkozzál Péter, de kapaszkodj is!”

Szóval kapaszkodj is – az imádság önmagában kevés. Az egyházvezető jobbára csak imádsággal segíthet, az anyagi támasz lehetősége a hívek és a kormányzati szervek kezében van. S melyik pap nem szeretné megjavítani a roskadozó templomot, közösségi házat? Tudva, hogy ezzel is befolyásolja a hívek róla alkotott véleményét.

A Szatmár megyei önkormányzati képviselőjelöltek rangsoroló gyűlésén említette Cseke Attila szövetségi küldött: az RMDSZ az elmúlt négy évben 248 egyházi épület, köztük sok templom felújításához szerzett kormánytámogatást.

Mint a megyei tanács (befutó) RMDSZ-es képviselőjelöltje, ott volt Nagy Sándor nagykárolyi református esperes, akitől megkérdeztem: náluk mi a helyzet? Sorolta azokat a templomokat, amelyeket ilyen pénzek nélkül alig tudtak volna renoválni, mint a kertvárosi, lelei, kismajtényi, szarvadi, érendrédi.

Dicsérte Erdei D. István parlamenti képviselőt, aki szívén viseli az ügyet, segíti a lelkészi hivatalokat, hogy szakszerűen állítsák össze a kormánytámogatást igénylő iratcsomókat. Az idén többek között a dobrai, hadadi és a szentmiklósi templom javítására várnak támogatást.

Nagy Sándor kérdezetlenül is mondta: máshonnan messze nem kapnak ilyen anyagi segítséget. Később megtudtam: Erdei képviselő úr a múlt évben harminc Szatmár megyei egyházi épület renoválásáért ügyködött, ezek fele a reformátusok tulajdonában van.

Csak Szatmár megyében tizenöt-húsz református lelkipásztor került az RMDSZ önkormányzati listáira. Lehet, hogy a közösségükben élő papok elöljárójuknál jobban tudják, mi jó nekik és híveiknek, s a következő években kivel érdemesebb menni?!

Sike Lajos

http://umsz.manna.ro/velemeny/kapaszkodj_is_2008_04_10.html

Posted in: Egyházügyek