Klónozz te is MPP-t :)

Posted on 2008. április 16. Szerző:

0


Két dudás egy Székelyhídon?

Április 8-án kedden megalakult a Magyar Polgári Párt (MPP) székelyhídi szervezete, de egy nappal később újabb székelyhídi MPP szervezet alakult. Melyik az igazi, ennek próbáltunk utána járni.

Április 8-án este hét órakor a székelyhídi városházán zajlott le az MPP helyi szervezetének alakuló űlése. Erről Orbán Mihály az MPP országos vezetőségi tagja tájékoztatta lapunkat, mondván: “Én ott voltam a keddi, székelyhídi MPP kezdeményező bizottsági űlésen, ahol Fetco Mihályt választották meg elnöknek, Szabó Gyöngyi lett az alelnök, Fele László pedig az elnökségi tag.” Rá egy napra, április 9-én szerdán délután hét órai kezdettel egy másik alakuló gyűlés is lezajlott. Majdnem egy óra eltelt mire tíz fölé emelkedett a résztvevők száma, az addig eltelt időben folytatott beszélgetésből kiderült, hogy egy nappal azelőtt is megalakítottak egy MPP helyi szervezetet más körök. A szerdai alakuló űlésen megválasztott Gardó Ferenc elmondta: a kedden megalakult helyi szervezetet nem ismerik el, hiszen ott jogtalanul választották elnökké Fetco Mihályt, mert az ellenkezik az MPP alapszabályzatának azon kitételeivel, melyek a volt Román Kommunista Pártban funkciókat betöltő személyekre vonatkoznak. Végezetül 18 személy részvételével megalakították az MPP helyi szervezetét, melynek alelnöke Csidre Gábor, elnökségi tagja Boros Ferenc lett.

Diverzió

A helyzet tisztázása végett kerestük meg telefonon Lengyel Györgyöt az MPP Bihar megyei vezetőjét, aki elmondta, hogy a Gardó féle akció olcsó diverzió. “A székelyhídi MPP kedden, az alapszabályzatnak megfelelően alakult meg. Egyébként meg ki hatalmazta fel Gardó Ferencet arra, hogy Székelyhídon polgármesterjelöltnek indítsa magát az MPP színeiben, mikor az MPP még be se volt jegyezve?” – tette fel a kérdést Lengyel György, majd elmondta: a keddi űlésre meghívták a helyi Polgári Egyesület tagságát is. Orban Mihály, az MPP országos vezetőségi tagja lapunknak kijelentette: “Székelyhídon kedden alakult meg hivatalosan a Magyar Polgári Párt. Ha Gardó Ferenc úgy gondolja, beiratkozhat az MPP-be, de amit ő csinál az egyelőre csak egy partizánakció.”

Gardó Ferenc a szerdán megalakított MPP elnöke elmondta, hogy a “keddi” MPP illegálisan alakult meg, mert titokban szervezték meg bizonyos körök. “Mi három napig kampányoltunk az alakuló gyűlésünk előtt” – tette hozzá, majd elmondta, hogy ő véletlenül tudta meg, hogy kedden lesz alakuló űlés, de amikor elment a helyszínre, két ajtónálló nem engedte be az űlésterembe. “Kötelességük lett volna engem is értesíteni, mint a Magyar Polgári Egyesület vezetőségi tagját” – mondta, majd kijelentette, hogy tárgyalásokat folytat Sóki Bélával a közös helyi tanácsosi jelöltlistáról, de még nincs megegyezés. Gardó elárulta, hogy minderről értesítette Tőkés László püspököt és Szász Jenőt, az MPP elnökét is. “Ha Szász Jelnő és Tőkés László úgy látják jónak, hogy üljünk le tárgyalni az RMDSZ-szel, akkor tárgyalunk, ellenkező esetben külön indulunk a választáson”- fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy mit tesz akkor, ha a két vezető politikus arra buzdítja, hogy a Fetco féle MPP-vel tárgyaljon, Gardó kijelentette: “Ilyet én el se képzelek. Én Fetco Mihállyal nem tárgyalok! Az MPP-ben nincs szükség olyan emberre, aki részt vesz az RMDSZ előválasztásán, majd köpönyeget forgatva beiratkozik az MPP-be, ráadásul kommunista múltja van” – mondta Gardó Ferenc.

Más megvilágítás

Sóki Béla képviselő, a székelyhídi RMDSZ elnöke lapunknak leszögezte: “semmiféle tárgyalást nem folytatok Gardó Ferenccel”, majd elmondta, hogy Gardó néhányszor felhívta telefonon, de ezek a beszélgetések nem tárgyalások voltak. “Én ahhoz a Markó Béla által meghírdetett elvhez tartom magam, hogy az első forduló előtt nem folytatunk egyeztetéseket” – tudatta Sóki Béla. Fetco Mihály a “keddi” MPP elnöke kijelentette, hogy a Gardó féle szervezkedés RMDSZ-es diverzió, hogy megbontsa a székelyhídi MPP egységét. Gardónak arra a vádjára, hogy az MPP-t titokban, csak egy kör részvételével szervezték meg, melyre nem hívták meg a Magyar Polgári Egyesület (MPE) tagjait, Fetco Mihály elmondta, hogy jelen volt az MPE vezetőségi tagjai közül Fele László és Szabó Gyöngyi, majd hozzáfűzte: az MPP alapszabályzata nem írja elő azt, hogy egy helyi szervezet alakuló űlésére kötelező meghívni az MPE tagságot. Arra az újabb vádra miszerint ő besúgó vagy kommunista tisztségviselő lett volna, Fetco azt mondta, hogy sem egyik sem másik nem volt.

Cservid Levente, Pap István

http://www.erdon.ro/hirek/news-erdely/cikk/ket-dudas-egy-szekelyhidon/cn/news-20080411-03442953

Posted in: MPP