Prókátor

Posted on 2008. május 20. Szerző:

1


Szeretném előrebocsátani: erdélyi magyar politikai szempontból semleges álláspontot képviselek, azaz sem az RMDSZ, sem az MPP mellett nem vagyok elkötelezve. Éppen ezért megütközve olvasom a hírt, miszerint május 25-én Erdélybe várják Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, hogy az MPP-nek kampányoljon.

Nem értem, miért van szüksége az MPP-nek olyan külföldi prókátorra, aki nem ismeri mélységükben az erdélyi magyar–magyar viszonyokat, ráadásul a saját választási kampányát sem tudta megszervezni?

Soha nem felejtem, mekkora várakozással tekintettünk a legutóbbi magyarországi országgyűlési választások elé, amikor az akkori hatalom a mi, az elszakított magyarok kettős állampolgársága ügyében kiírt referendumon elért NEM-en kívül semmi eredményt nem tudott felmutatni. Az anyaország már akkor is ki volt árusítva, merülési vonalon himbálózott gazdaságának hajója, tehát mindnyájan azt vártuk Orbántól, hogy az élet minden területét átfogó, dinamikus programjával a kampányban leseperje vetélytársait a porondról. Ehelyett, legnagyobb megrökönyödésünkre, semmitmondó, nemzeti töltetű, demagóg közhelyekkel rukkolt elő, miközben a vetélytársa, katasztrofális eredményekkel a tarsolyában, kibeszélte győzelmét a választókból. A kettészakított ország mindennemű válsága azóta tovább mélyült, a „két dudás” párharca szétveri a csonka országot, megosztja az egész nemzetet. Egyik a hatalomhoz eszelősen ragaszkodva fogcsikorgatva markolja az ország gyeplőjét, amit vetélytársa igazából meg sem akar szerezni, mivel elképzelések híján amúgy sem tudna mit kezdeni vele. Inkább eljön hozzánk magyarkodni, átplántálni a náluk fává terebélyesedett gyűlölködés burjánját.

Hát ez kell nekünk? Egy külföldinek kell kioktatnia egymás ellenében, a tőlük kitagadott, számtalanszor megcsúfolt, nemzetnyi erdélyi magyarságot?

Amíg nem teremtenek rendet a maguk háza táján, ne oktasson ki bennünket sem Gyurcsány, sem Orbán, akik közül amúgy sem tudjuk eldönteni, melyik akarja a javunkat igazán.

Minket, elszakított magyarokat – bárhol is éljünk –, nyolcvan éve „edzenek a pártfogóink”, nehogy eltunyuljunk, elbízzuk magunkat vagy elfelejtsük, hol a helyünk. Ha már a balsorsunk megosztott bennünket, egymás ellenében járulunk az urnákhoz, de bármilyen nézetet valljunk, külföldi prókátor nélkül is képesek leszünk választani a jelöltjeink közül.

Balta János

http://www.nyugatijelen.com/allaspont/prokator.php

Posted in: MPP