Kampányláztól kipirulva

Posted on 2008. május 30. Szerző:

0


Mintha versenyezni akarna a kampány utolsó hete a május végére ránk köszönő harminc fok körüli kora nyárral, az indulatok hőfoka immár az elviselhetőség határát súrolja. Ilyenkor adódik a kérdés, hogy a vasárnapi voksok összeszámolása után hogyan alakulnak majd az új partnerségek a helyhatóságokban. Hiszen egykori szövetségesek s mai ellenfelek közül bizony sokan kényszerülnek majd arra, hogy alkalmi vagy tartós koalíciókat kössenek azokkal, akiket ezen a héten közleményben, sajtótájékoztatón, egyebütt még verbálisan a földbe döngöltek.

Az ajtók persze nincsenek végleg becsukva, egyik partiumi nagyvárosunk magyar kampányfelelőse nem tartotta kizártnak azt a lehetőséget sem, hogy akár azokkal a liberál-demokratákkal is tárgyaljanak a választás után, akik ma még a magyar veszéllyel, az RMDSZ túlhatalmával riogatnak a megyében.

De várjunk még pár napot, s meglátjuk, hogyan lehet jól sáfárkodni a szerzett mandátumokkal. Van még néhány óra arra, hogy a pártok s a jelöltek egy utolsó lendülettel mozgósítsák azokat, akik még nem döntötték el, hogy szavaznak-e, s ha igen, kit válasszanak vasárnap. Az igazi célpont most ez a két csoport, hiszen a részvételükben biztosak zöme alighanem már tudja, kikkel rokonszenvezik. Talán csak az bonyolíthatja a képet, hogy elsején nem egy, hanem négy döntést kell meghozniuk az urnákhoz járulóknak, ami lehetőséget ad némi differenciálásra.

Előfordulhat például, hogy különbség van sokaknál a pártszimpátia és az egyes polgármesterjelöltek megítélése, illetve a megyei önkormányzati listák és a megyei tanácselnökök megítélése között. Annak tudatosítása, hogy négy döntést kell hozni, magyar vonatkozásban különösen nem mellékes. Hiszen mondjuk szórványban gondolhatják úgy a magyarok, hogy esélyes saját jelölt hiányában nincs sok értelme elmenni voksolni, míg egy zömében magyarok lakta községben, városban ugyanígy: úgyis a mi emberünk győz, akkor minek erőltessem a dolgot.

E hozzáállás egy-két megyei mandátumba kerülhet, aminek hátrányait a következő években éppen e települések lakói érezhetik meg, ha a támogatások, a fejlesztések máshova irányulnak.

Magyar vonatkozásban a kampány hőfokán bizonyosan emelt Tőkés püspök legutóbbi, nem kevés ingerültségről tanúskodó közleménye, illetve budapesti megnyilatkozása. A legviccesebb az állítása, miszerint az RMDSZ sikertelen kampányt folytatna, miközben a tények azt mutatják, soha ilyen intenzív, sokszereplős, a legkorszerűbb kampányeszközöket is igénybe vevő népszerűsítő munkát nem produkált a szövetség.

Arról már szóltunk e helyen, hogy nóvum a lokális üzenetek s a helyi jelöltek hangsúlya az országos politikusokkal szemben, kivéve, ha az országos ismertségű politikus – például Borbély László miniszter – maga is jelölt. A lokális üzenetek erőssége egyúttal azt is jelenti, volt miről beszélni, voltak felmutatható eredmények, s vannak folytatásra érdemes tervek.

Ennek is betudható, hogy emiatt az MPP támadó fellépése gyakran árnyékbokszolásnak tűnik, s nem igazán ellensúlyozza a polgári jelöltek általánosságokban tobzódó, konkrét cselekvési terveket nélkülöző programját. Ott, ahol viszont az RMDSZ támad egy-egy korábban elvesztett pozíció visszaszerzésének szándékával – például Udvarhelyen –, a konkrétumokat megfogalmazó bírálatot érdemi válasz nélkül azzal utasítják vissza, hogy ezek „képtelen rágalmakkal koholt vádak”.

Márpedig a kampányhajrára maga a polgári pártelnök kínált igen széles támadási felületet látványos és nehezen magyarázható vagyongyarapodásával. Szász Jenő eurómilliói mellett meglehetősen hiteltelenül hangzik el az az ugyancsak ezen a héten hangoztatott vád, miszerint az RMDSZ gyakorlatilag kilóra felvásárolta azokat a lelkipásztorokat, akik a szövetség listáin szerepelnek jelöltként, mások pedig nyíltan vállalták egy-egy RMDSZ-színekben induló jelölt, illetve lista támogatását.

Vasárnap kiderül, kinek a kampánya képviselt valóságos erőt, s a most megszülető eredmény jórészt azt is meghatározza, kinek mekkora mozgástere lesz az őszi tárgyalásokhoz, a parlamenti képviselet további megőrzése érdekében.

Szűcs László

http://umsz.manna.ro/velemeny/kampanylaztol_kipirulva_2008_05_30.html