Orbán Viktor és a vesztes mosolyok

Posted on 2008. június 03. Szerző:

33


Ezen a kampány közepétől szórt MPP-s pártlapon Orbán Viktort láthatjuk az MPP 4 megyei tanácselnök-jelöltjével Budapesten. A pártlap nagy hangsúlyt fektet arra, hogy Orbán Viktor támogatását élvezik a jelöltek. És nemcsak ez a pártlap tett így. Jól láthattuk, hogy az MPP az egész kampányát Orbán Viktorra építette. Őt próbálták kihasználni, kampány célokra felhasználni.

Lássuk a képen szereplők valószínű eredményeit (amint megjelennek a végleges adatok, frissítem). Kezdjük balról:

Papp Lajos – Szilágy megyei tanácselnökjelölt kb. 3% – ot ért el. Vesztett! Az egyetlen eredménye valószínűleg az lesz, hogy szavazataival megfosztotta az RMDSZ jelöltjét, Csóka Tibort a nyeréstől, és odaadta a tanácselnöki pozíciót egy PSD-snek. Csóka első helye nagyon kevésen múlott, valószínűleg kb. annyin amennyit Papp kapott. De várjuk meg még a végső eredményeket.

Szász Jenő – Hargita megyei tanácselnök-jelölt kb. 32% – ot ért el. Vesztett! Megverte őt 20%-os főlénnyel az RMDSZ jelöltje, Borboly Csaba. Egy pártelnök 20%-s veresége nagyon rossz üzenet a párt támogatottságáról. Ha az elnökre így rávertek, ennyire népszerűtlen, akkor mire jó a párt? Én komolyan meggondolnám a kirúgását, lecserélését. Ez nagy leégés egy pártnak.

Kovács István – Kovászna megye tanácselnök-jelölt kb. 27%-ot ért el. Vesztett! Megverte kb. 18%-os fölénnyel az RMDSZ jelöltje, Tamás Sándor. Orbán Viktor egyik legelvetemültebb „jó barátja”, ahogy több plakátja is hirdette, Kovács abban a megyében vesztett súlyosan, ahol Tőkés László 46 %-kal nyert 2007 őszén. Ennyit tehát a Tőkés-MPP párhuzam helyességéről.

Tőkés András – Maros megye tanácselnökjelöltje kb 5%-ot ért el. Vesztett! Megverte őt kb. 34%-os fölénnyel az RMDSZ tanácselnökjelöltje, Lokodi Edit Emőke. Tőkésnek nemcsak Orbán Viktor nem használt, de még saját testvére, Tőkés László EP képviselő  kampánysegítsége sem. Tőkés András javára válljék, hogy a kampány végén Borbély Lászlóra való szavazásra buzdított, legalább ennyivel segítve a magyar egységet.

Papp vesztett, Szász vesztett, Kovács vesztett, Tőkés vesztett. Tehát Orbán is vesztett.

Egyébként még abban a három város eggyikében sem sikerült  MPP-s polgármestert választatni, ahol Orbán megfordult. Csíkszeredában keményen vesztett az MPP nemcsak polgármester szintjén, hanem a tanács szintjén is. Udvarhelyen, a korábbi MPP-s fellegvárban is első körből legyőzték az MPP jelöltjét, és a tanácsban sem lett MPP többség. Sepsiszentgyörgyön is csak egy második fordulót sikerült kicsikarni, amelyet valószínűleg az RMDSZ jelöltje fog megnyerni. Egyébként ebben az esetben is jó bizonyíték a Tőkés-MPP párhúzam helytelenségére az, hogy míg Tőkés 57%-ot kapott Szentgyörgyön, Csinta csupán 36-ot. A sepsiszentgyörgyi egy személyes MPP relatív tanácstöbbség elsősorban az RMDSZ évek óta romló imidzsének és gyenge mozgósításának köszönhető, mintsem az MPP fantasztikus Orbán Viktoros kampányának.

Konklúzió: a székelyek is rájöttek már, hogy nem Orbán Viktor fogja megoldani a problémáikat, hanem azok, akik itt maradnak, itt dolgoznak.

Orbán Viktor nem húzóerő a választásokon Erdélyben. Aki még ebben az ábrándban él, az nézze meg a számokat. Érdemes még utánanézni a nemrég lezajlott szerbiai választásoknak is, ahol a Magyar Koalíció ugyancsak Orbán Viktorra építette kampányát, és az eredmények végül jóval kisebbek lettek mint remélték.

Orbán Viktor tehát már nem használ az határon túli kampányokban. Aki egy ilyen megosztó budapesti importra építi a teljes kampányát, az hatalmas stratégia bakit követ el a kisebbségi létben. Az választók nem hülyék. Tudják, hogy a magasztos gyűlés után Orbán beül a limuzinjába és hazahúz, majd megnézi a másnapi pesti médiában, hogy hány pontot kaszált ezzel a lépésével a magyar belpolitikában. Neki ennyi az egész érdeke.

Az MPP leégett ezeken a választásokon. És vele együtt Orbán Viktor is. Jobb mindenkinek, ha ő otthon ül, nem rontja a kisebbségi képviselet esélyeit, és nem áldozza mosolyát olyan csoportképekre, amelyen csak vesztesek vannak. Jobb az neki is és jobb nekünk is.