Az MPP és az altruizmus

Posted on 2008. augusztus 04. Szerző:

2


“Következésképpen a Magyar Polgári Párt kitart azon álláspontja mellett, hogy a két pártnak meg kell állapodni, mert ez volna a legjobb az erdélyi magyarság számára.

Pro primo: Az MPP már megint tudja, hog ymi lenne a legjobb az erdélyi magyarság számára. Ugyanígy tudták akkor is mikor a Tőkés László mögé való egységes felzárkozást kérték az EP választásokkor. Ha mindenki rájuk hallgat, akkor most lenne 1 darab képviselője az erdélyi magyarságnak (aki jó sok olyan szavazatot gyűjtött, amelyeket valószínűleg nem magyarok adtak le). De valakik valamilyen érdekből, vagy számításból, avagy altruizmusból (:)) nem hallgattak rájuk. Vajon ezáltal jobban vagy rosszabul járt az erdélyi magyarság?

Pro secundo: pont ugyanígy tudták a helyhatósági választáskor is, hogy hogyan kell meg nem egyezni, bár egészen biztos vagyok, hogy Béláék se nagyon akartak velük egyezkedni. Láttuk például, hogy ennek hogyan itta meg, igaz enyhe formában, a levét, a Kolozs megyei magyarság .

Pro tertio: gondolom a magyarság nevében és érdekében utasítódott el az a javaslata az RMDSz-nek, hogy a legutóbbi helyhatósági választásokon buktát produkáltak nem indulhassanak. Mert hát mindenképpen szükség van Románia parlamentjében egy Szász Jenőre, enélkül, jajj szegény erdélyi magyarság és annak érdekei.

Pro ultimo: tudom, hogy a megállapodás részben (ennek mértékét ki tudja megállapítnia?) az RMDSz-en is múlott, bár van abban némi (tragi)komédia, ahogy erre-arra táncolt az MPP a belső koalició ötletével amelyet végül csak lenyelt volna, ha kap 6 helyet, nyilván szigorúan az erdélyi magyarság érdekében.

És végül: akik nem mennek el szavazni, vagy nem etnikai síkon közelítenek a szavazáshoz és nem MPP-s vagy RMDSz-es jelölteket választanak, azok az erdélyi magyrsághoz tartoznak? Egyáltalán, van az erdélyi magyarságnak olyan közös érdeke, amely az egyetemes emberi (és kisebbségi) “érdekeken” kívül esik?