Kárpátia – szűrő nélkül

Posted on 2008. augusztus 11. Szerző:

13


Bocskoros oláhok, mocskos buzik, zsidók, cigányok – néhány olyan jelzős szerkezet, amelyekkel az egyik magyarországi  zenekar, a Kárpátia „neveli” közönségét a székelyföldi fesztiválokon.
Az elmúlt hét végén Gyergyószentmiklóson zajlott EMI-tábort, valamint a nemrég véget ért Székelyföldi Rockmaratont figyelemmel követők szerint erősödik a Magyarországról importált nacionalizmus. Szociológusok viszont – akárcsak a táborszervezők – úgy vélik, aggodalomra nincs ok: ez csak kisebbségekre jellemző magatartás.

„Húzzál jobbra, van még ott helyed!” – kiabált idegesen a közlekedési rendőr, amint igazgatni próbálta az útszéli kemping előtti több kilométeres dugót, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) táborának második napján.

A Gyergyószentmiklós melletti Hétvirág panzió és kemping területén megrendezett rendezvény szervezői a jelek szerint nem készültek ekkora látogatottságra; a Kárpátia-koncertre igyekvők a magyarországi együttes zenéjének nagy részét autóban hallgathatták végig.

„Bocskoros oláhok”

Magyar és Árpád-sávos zászlók lengnek az esti koncertek felhevült hangulatában, piros-fekete lobogók tarkítják a rovásírásos pólók és tetoválások hangulatvilágát. „Ez a hajrá magyarok lehet a vesszen trianon előszele” – jegyezte meg ironikusan egy fiatal táborlakó, mikor a Kárpátia koncertjén szokás szerint felharsantak a magyaros csatakiáltások.

A tomboló tömeg egy része átszellemült arccal hörögte a Hol vagytok székelyek? slágert, kiemelve a „bocskoros oláhok zsivány cselekedetét”, ám a koncert után, a sörsátrak biztonságában már kevés szó esett a történelem Erdély elvételét taglaló részletéről. Az összegyűlt székely-magyarok székelyebbje nem titkolt ellenérzéssel viszonyult a szöveghez.

„A Kárpátiával az a baj, hogy Erdély határain túliak, és gőzük sincs róla, hogy mi van itt, nálunk. Nem is az a baj a szövegükkel, hogy provokatív, hanem hogy nem valós. Nem toleráljuk, hogy a Kárpátia akar nekünk történelmet tanítani, mert nem igazán vágják, hogy miről is van szó” – háborog a gyergyószentmiklósi tizenéves Dobai Gellért.

„Ha nem tetszik, ne hallgasd, de szerintem, fel kell lépni a magyarság érdekében, ahogy ők teszik” – áll az együttes pártjára a debreceni Koncsag Elek. A szervezők szerint Kárpátia nélkül már nem is lehetne EMI- tábor, az évek alatt hagyománnyá vált a „mélymagyar nemzeti érzéseket népszerűsítő együttes fellépése”.

Szélsőjobbulás balfékekkel

„Tapasztalatom szerint itt, a táborban a kutyát nem érdekli az egész szélsőjobbulás és a Kárpátiát is unják már a fiatalok” – fejtette ki a 48 éves, Jászberényből érkező Ézsiás Tibor, aki felháborítónak tartja a híreszteléseket, miszerint Gyergyóból elindult volna egy óriási nagy szélsőséges mozgalom.

A kolozsvári Miklós György szerint szükség van az egészséges nemzettudat erősítésére, mert manapság sem az iskolában, sem otthon a szülőktől nem nagyon hallanak erről a fiatalok. „Az egészséges alatt azt értem, hogy tudjuk, kik vagyunk, itt vagyunk itthon, ez a hely a miénk, vagy a miénk is.

Az EMI-t nem tartom szélsőjobboldali szervezetnek, nem tapasztaltam azt a fajta »nackózást«, hogy »mindentvissza«. Annak már rég lejárt az ideje” – mondja a fiatal édesapa, akinek tapasztalata szerint a koncertek csatakiáltásai is csupán viccesek és ártatlanok, de semmiképpen sem veszélyesek. Ám mindenképpen szükséges, tekintve, hogy az első táborban még a Kárpátia rajongói úgy tudták, hogy Trianon az az „alak”, aki miatt elcsatolták Erdélyt Magyarországtól.

Igény volna rá, de…

„Mi a magyarságért próbálunk cselekedni, a fiatalokat arra nevelni, hogy egészséges magyar nemzeti gondolkodásban részesüljenek és ez nem csak arról szól, hogy sírunk és verjük a mellünket fél téglával, hanem éppen ellenkezőleg, példaképeket akarunk felmutatni” – véleményez a középiskolás Dobai Gellért.

A csíkszentkirályi Udvari Renáta szerint van egy különleges varázsa a helynek, amit máshol nem lehet megélni. „Összetartozás a magyarokkal, ez a mottója számunkra az egész tábornak” – állítja a tizenéves Reni. „Érezhetően van egy bizonyos fokú nagymagyarkodás, de semmiféle szélsőjobboldali túlzásokba nem esnek az emberek” – állítja a tábor főszervezője, Soós Sándor.

Lehűtött Kárpátia

A Kárpátia egyébként viszonylag gyakran visszatérő vendég Erdélyben és a történelmi Magyarország területein. Legutóbb a Székelyudvarhely melletti Szejkefürdőn, a tavasszal pedig Kézdivásárhelyen koncerteztek. „Magyarkodó”, szélsőséges dalszövegeiket ismerve viszont a szejkefürdői Rockmaraton szervezői már előre megkérték őket, ne énekeljenek olyan számokat, amelyek a közönség nacionalista megnyilvánulásához vezetnének.

„A fesztivál alapelve, hogy teljesen politikamentes. Nem engedünk semmilyen jobb- vagy baloldali megnyilvánulást, nem hangozhat el egyetlen nemzetellenes felkiáltás sem” – magyarázza lapunknak a rendezvény egyik szervezője. Jére Ágoston szerint akiről kiderül, hogy mégis így tett, kizárják a táborból.

A szervező egyébként maga kérte meg a kárpátiásokat, hogy a közönség által amúgy valószínűleg leginkább várt Hol vagytok, székelyek című dalt – melynek szövegével ő maga nem ért egyet – utolsóként játsszák, az együttes pedig tartotta is magát a kéréshez.

„Mi nem magyarkodunk, hanem olyan székelyföldi magyar rockfesztivált akarunk, amelyen nincsenek soviniszta megnyilvánulások” – magyarázta. Egyes résztvevők szerint ennek ellenére voltak elvétve román- és zsidóellenes hangok, következmény nélkül.

Veres: még nem jelenség

Veres Valér szociológus ugyanakkor úgy véli, nem lehet székelyföldi jelenségről beszélni. Szerinte az ottani fiatalok magatartása „kisebbségre jellemző, de nem lényegesebben románellenesek”. Veres úgy véli: fellelhetők aránybeli különbségek arra vonatkozóan, milyen kapcsolatban állnak az illető fiatalok románokkal, de nem érezhető különösebb ellenszenv.

Vigyázni kell arra, hogy a hatóságok és a közvélemény elítélje az ilyen hangokat” – állítja Veres, elismerve azt is, hogy utóbbi elítélő magatartásában „lenne még csiszolnivaló”.

Barabás Márti, Mihály László

http://umsz.manna.ro/tarsadalom/karpatia_szuro_nelkul__2008_08_11.html