Új sorozat blogunkon: Modern képmesék

Posted on 2008. augusztus 26. Szerző:

0


Mától kezdve heti két darab Modern képmesés videóval dobjuk fel az olvasóink mindennapjait. Ha jól számolom a 79 rész kettesével pontosan 39 hétre, azaz 2009 áprilisáig lesz elegendő. Úgyhogy érdemes velünk maradni 🙂

Miről is van szó? A Wikipédia szerint a Modern képmesék a Magyar Televízió saját készítésű ismeretterjesztő, közérdekű témákat feldolgozó animációs sorozata. Akinek volt szerencséje elkapni a tévében is, az MTV 2008. január 2-tól április 24-ig sugározta őket, a legújabb részt minden hétköznap az esti híradó előtt, késő este pedig a tegnapi ismétlése volt látható. Minden epizódot más alkotócsoport készített, de a részek mindegyike modern vizuális technológiát vonultat fel. Minden rész három perces terjedelemmel bír, hangvétele nemegyszer provokatív, de epizódoktól függően gyakran humoros, vagy adatokat felvonultató.

Az animációs sorozat produkciós vezetője a Maestro című animációs filmjéért Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza volt. A narrátor Kálloy Molnár Péter színész. Az epizódok szövegét az Indexről közismert Tóta W. Árpád írta.

Az epizódok többnyire közérdekű problémákat dolgoznak fel: oktatás, környezetvédelem, kultúra, politika, adózás – enyhén, vagy kevésbé enyhén mondhatni liberális szemszögből. Olyan logikus és érdekes összefüggésekkel szembesül a néző közérthető nyelven, amivel korábban ilyen terjedelemben, ilyen stílusban, és ilyen sok témában talán senki sem próbálkozott. 

Bemutatóként egy kis bónuszt ajánlunk, egyből 3 kisfilmet. Furcsa módon a legutolsó résszel kezdjük, a 79.-el, hisz az mindent magába foglal amiről ez a sorozat szól:

79. Jöjjön el a mi országunk

Azoknak akik még nem tudják miért is készült ez a sorozat.

36. Határtalanul

Azoknak akik még mindig nem hiszik, hogy Trianon sebeit az EU-val lehet a leghatékonyabban begyógyítani, nem holmi revizionista konfrontációkkal.

9. Toldimiklos.hu

Azoknak akik azt hiszik, hogy a modernitás kiöli az értékeket, a kultúrát, holott egyszerűen átalakítja, új csatornákra, hordozókra, stílusokra formálja – egyszóval fejleszti.

To be continued…