Annamari esete az Aranyszarvassal

Posted on 2008. augusztus 28. Szerző:

3


Az ízlés általában szubjektív, hátmég ha könnyűzenéről van szó, hazairól, erdélyiről, Dancs Annamariról. Mert megint róla van szó. Az történt ugyanis, hogy a nemzetközi fellépők közül ketten visszamondták az Aranyszarvas Popfesztiválon való részvételt, a szervezők pedig a megüresedett helyekre az elődöntőből kiesett Provincialii zenekart és Annamarit hivták meg.

Ebben nincs is semmi különös idáig, Annamari esete az Aranyszarvassal azonban, az énekesnő menedzsmentjének és az erdélyi sajtónak köszönhetően egy többrészes telenovella lett.

Első rész: a popfesztivál negyvenéves történetében Annamari az első erdélyi magyar szólista, aki bejutott a verseny elődöntőjébe. Az énekesnő hamar rájött, hogy ez egy aranytojást tojó aranyszarvas lehet a számára, és az „egyedüli magyarként” szlogennel szólította meg a potenciális magyar ajkú közönséget. Az énekesnő showbiz-csapata ismeri és használja a média erejét, az erdélyi sajtó pedig egyhangúan állt az ügy mellé.

Ahogyan Annamari mondja: „Az elmúlt évben annyi jót és szépet kaptam az erdélyi közönségtől, remélem ezúttal is kitartanak mellettem.” De mit kapott cserébe a nagyérdemű közönség? Két angol nyelvű dalt, az egyiket Krisz Rudi, a másikat Spigyboy jegyzi, másod-harmadrangú, tini dallamvilágú popzenét, a műfajban elhasznált show-elemekkel. Bár az ízlés szubjektív, szerencsére mégis vannak szakmai szempontok a könnyűzenében is.

Hiába a jól sikerült kampány, a rajongói vagy nemzeti érzésből fogant szavazatok, a zsűri durván lepontozta Annamarit, amire az énekesnő támadással reagált, csalással vádolva meg a zsűrit. Az erdélyi magyar sajtó nyomozásba kezdett, az illetékesek pedig beismerték, hogy voltak szervezési hibák, elromlott a számítógépes rendszer, de ez nem befolyásolta az eredményt, ennek ellenére vagy éppen ezért Annamari közönség kedvenceként utólag mégis bejutott a romániai elődöntőbe.

Itt kezdődik a telenovella második része. Annamari újra felszólította a magyarságot a szavazásra. De hiába kapta a legtöbb szavazatot az sms-t és jó ízlést nem sajnáló nézőktől, ha a zsűri az egytől hétig terjedő skálán teljesítményét egyesre értékelte. Annamarinak erre is volt forgatókönyve, győzelemként értékelte a dolgot, mondván, hogy az ő magyarjai kiálltak mellette, és ez nagyobb siker, mint a továbbjutás.

Ezzel akár kerekre is zárhatnánk a történetet, de a telenovellák kedvelőinek örömére harmadik rész is lesz. Annamari hiába esett kétszer is ki, a sors iróniája folytán mégis ott lesz a döntőben, ahol megint ő kapja majd a legtöbb szavazatot, és ha minden résztvevő lemond majd az első díjról akár meg is nyerheti a versenyt.

Félretéve a politikailag és könnyűzeneileg inkorrekt iróniát, a kérdés az, hogy minden, ami erdélyi és magyar az automatikusan jó? Hogy azért mert erdmagyar, értékesebb lesz a Krisz Rudi által jegyzett, Annamari által énekelt angol nyelvű dal? A szakmai választ erre már megkaptuk a zsűritől. Azt pedig hogy a zsűri döntése nem az erdélyi magyar kultúra ellen elkövetett merénylet volt mi sem bizonyítja jobban mint az a tény, hogy Annamari mégis döntős lesz.

Ilyés István

http://umsz.manna.ro/media/annamari_esete_az_aranyszarvassal_2008_08_25.html