Ateista kampány Londonban

Posted on 2008. október 26. Szerző:

11


London utcáin hamarosan „Isten valószínűleg nem létezik” reklámfelirattal ellátott buszok fognak járni a neves ateista biológiaprofesszor, Richard Dawkins anyagi támogatásának köszönhetően.

A kampány szervezőinek véleménye szerint az üzenet megnyugtatóan ellensúlyozza majd azokat a vallásos hirdetéseket, amelyek örök kárhozattal fenyegetik az utasokat.

Még nem dőlt el végleg, hogy az „ateista buszok” pontosan milyen útvonalon fognak közlekedni, de annyi bizonyos, hogy a London központjában lévő Westminster kerületben fognak járni, így valószínűleg a Westminster Abbey közelében is, amely több mint ezer éve keresztény kegyhely.

Dawkins professzor, az Oxfordi Egyetem Tudomány-népszerűsítő Tanszékének vezetője így nyilatkozott: „A vallások rendszerint számos kiváltságot élveznek – adókedvezményeket, feltétlen tiszteletet, nem illik „megsérteni” őket, agymosásnak vethetik alá a gyerekeket. Még azon sem akad fenn senki, ha vallásos szlogenekkel vannak kiplakátolva a buszok. Ez a kampány, amelyben másféle szlogeneket helyezünk el a londoni buszokon, el fogja gondolkodtatni az embereket – és a gondolkodás nem fér össze a vallással.”

A kampányt, amelynek keretében az eredeti tervek szerint összesen 60 buszon helyeznek el hirdetéseket egy hónapon keresztül, egy blogbejegyzés indította el. Nyáron megtorpant a kezdeményezés, mert nem érkezett elég adomány, de Dawkins professzor anyagi támogatása új lendületet adott neki. Az Isteni Téveszme szerzője hangos kritikusa a vallások közéletre gyakorolt hatásának. A neves evolúcióbiológus felajánlotta, hogy 5500 font összeghatárig kiegészíti az adományokat, így a szervezőknek már csak 2750 fontra volt szükségük.

A Brit Humanista Szövetség felajánlotta, hogy megszervezi az adománygyűjtést, és intézi a hirdetésfeladás részleteit a CBS Outdoor hirdetésszervező cégnél, amely a buszok reklámfelületeit birtokolja. A hét elején indított kampány és adománygyűjtés a vártnál is sikeresebb: az eddig felajánlott összeg már a 100.000 fontot is meghaladja, és folyamatosan nő. Így már bizonyossá vált, hogy januárban az angol fővárosban csuklós buszok fognak járni a következő felirattal az oldalukon: “Isten valószínűleg nem létezik. Nincs miért aggódni, élvezd az életet!”

Hanne Stinson, a szövetség vezetője így nyilatkozott: „Annyi reklámot látunk, ami azt hirdeti, hogy Jézus megvált minket, vagy örök kárhozattal fenyeget, hogy bizonyos vagyok benne, ez a hirdetés felüdülést fog hozni. Ha mosolyra is fakaszt, amellett, hogy elgondolkodtat, az még jobb.”

A kampányt Ariane Sherine komikus indította, miután írt egy blogbejegyzést a buszokon látható keresztény hirdetésekről. Ő vetette fel, hogy az ateistáknak össze kellene dobniuk egy megnyugtató ellenkampányt, miután felfedezte, hogy a vallásos hirdetések egy olyan weboldalt népszerűsítenek, amely a nem keresztény hívőket azzal fenyegeti, hogy idők végezetéig a pokol tüzében fognak égni.

„Örülök neki, hogy ennyien támogatják az ateista buszt” – nyilatkozta.

Link: http://kitekinto.hu/nonpolitik/2008/10/25/ateista_kampany_londonban&s=hl