Ateista buszkampány Olaszországban is

Posted on 2009. január 17. Szerző:

6


London, Barcelona és Madrid után Genovát is eléri az ateista autóbuszkampány. A liguriai fővárosban február 4-én indul el két autóbusz, amelyeknek oldalán a következő felirat olvasható: “A rossz hír, hogy Isten nem létezik. A jó hír, hogy nincs is rá szükséged”.

Az olaszateisták és racionális agnosztikusok szövetsége (UAAR) által kezdeményezett kampány pikantériája, hogy Genova érseke Angelo Bagnasco bíboros, a nagyhatalmú olasz püspöki konferencia elnöke. A város kiválasztása nem volt véletlen. Raffaele Carcano, az UAAR elnöke elismerte, hogy a megmozdulás egyfajta kihívás “saját házában” az érsek ellen, aki tavaly júniusban megakadályozta, hogy megtartsák Genovában a melegfelvonulását, többször is szót emelt a melegek együttélése, de a mesterséges megtermékenyítés ellen is. Carcano elmondta továbbá, hogy interneten gyűjtenek pénzt a további ateista akciókhoz. “Meglátjuk, mi lesz, amikor elindulnak ezek a buszok, amelyek a szokásos reklámok helyett arra szólítanak fel, hogy a hit kényelme nélkül éljünk” – tette hozzá az UAAR elnöke.

Az érsekség provokációként értékelte a kezdeményezést. “Vannak olyan módszerek, amelyek kedveznek a párbeszédnek, mások pedig a türelmetlenséget táplálják. A frontális szembenállás mindig az intolerancia megnyilvánulása” – kommentálta Gianfranco Calabrese atya, az egyházmegye katekizmusfelelőse. A katolikus szervezetek tiltakozására reagálva Marta Vincenzi polgármester leszögezte, hogy a városnak nincs törvényes lehetősége betiltani a kampányt.

Az első hasonló kampányt a brit ateisták indították el. Az ő londoni buszaikon ez állt: “Isten valószínűleg nem létezik. Ne aggódjatok, élvezzétek az életet!“. Nagy-Britanniában már 800 busz közlekedik ezzel az üzenetettel, s a spanyol és az olasz ateisták is a kampány kiterjesztését tervezik más városokra.

http://www.erdon.ro/hirek/im:erdon:people/cikk/ateista-buszkampany-olaszorszagban-is/cn/news-20090115-12192511

busateo-bcn-lateral

Reklámok
Posted in: Egyházügyek