Perselyt tömnek a honatyák

Posted on 2009. április 17. Szerző:

0


A feltámadás mellett béremelésnek és hitbuzgó politikusoknak is örülhet az egyház, amelyhez az utóbbi hetekben különösen kegyesnek mutatkozott a parlament. Nagyhéten – miután befagyasztották a tanügyisek bérét – a honatyák fizetésemelést hagytak jóvá a papoknak, nemrég pedig 803 templomnak juttattak közvetve 60 millió lejt.

Miközben pedig a tanárok választási kampányfogásnak tartják a papoknak szánt ajándékot, a megszorítások miatt az Országos Színházfesztivál szervezői a közel húszéves rendezvény megszűnésétől tartanak.

A feltámadás mellett béremelésnek és hitbuzgó politikusoknak is örülhet az egyház, amelyhez az utóbbi hetekben különösen kegyesnek mutatkozott a parlament. Ráadásul az ortodoxok által ezekben a napokban ült nagyhét csak megkoronázta a jótékonykodások sorát, amikor a honatyák elsöprő többséggel – 201 szavazattal, 1 ellenszavazattal és 1 tartózkodással – hagyták jóvá a papok béremelését célzó rendeletet.

Az ajándékozós húsvét viszont keserű szájízt hagy a tanügyi dolgozókban, akik – noha már kellene kapják a tavaly megígért fizetésemelést – végül csak ígérettel maradtak: béreik a gazdasági megszorítások miatt legközelebb jövő évtől növekedhetnek.

A tanügyi szakszervezetek így nem hiába érzik, hogy az idei választási évben a papok kiváltságot élveznek velük szemben, utóbbiak viszont azzal védekeznek, ők kevesebben vannak, mint a tanárok, azért lehetséges számukra a béremelés.

A versengés természetesen a parlamenti plénumban sem maradt el, ahol a honatyák egymásra licitálva bizonygatták a rendelet szükségességét. „Ez a törvény a legjobb cselekedet a parlament részéről, főleg nagyhéten” – mondta Victor Surdu szociáldemokrata képviselő. Kollégája, Cristian Dumitrescu úgy véli, „hit nélkül nem lehet építkezni”, de a liberálisok és demokrata-liberálisok sem maradtak alul, azt bizonygatva, hogy „amilyen szükséges, olyan fontos is” a rendelet.

Egyébként nemrég a parlament úgy döntött, hogy a kormánykoalíció honatyái fejenként 70 ezer eurós összeget kapnak, amelyet oktatási intézmények, templomok felújítására, építésére fordíthatnak megyéjükben, így országos szinten 803 templom osztozkodhat a 60 millió lejes támogatáson.

Mindez persze akkor, ha Theodor Paleologu művelődési miniszter nem ülteti gyakorlatba szándékát, amellyel az egyháznak szánt összegekből csoportosítana át kulturális rendezvényekre. Így viszont az Országos Színházfesztivál megrendezése kerülne veszélybe, amely tavalyhoz képest 78 százalékkal kevesebb pénzforráshoz jutott, és a megszűnés veszélye fenyegeti.

Mihály László

http://umsz.manna.ro/aktualis/perselyt_tomnek_a_honatyak_2009_04_17.html

Posted in: Egyházügyek