A Spiru Haret botrány margójára

Posted on 2009. július 25. Szerző:

1


Dagad a bukaresti Spiru Haret magánegyetem körüli botrány. Miközben az intézmény nagyon erős médi kampányba kezdett (lásd. például az EVZ 2009 július 24. számának 2. és 3. oldalait betöltő reklámokat), a romániai értelmiségiek egyik csoportja állást foglalt.

Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy vizsgáljam meg, hogyan is áll tudományos kutatás terén a Spiru Haret. Persze, hogy egy egyetem, mennyire kitűnő intézmény, az nem csak az ott dolgozók tudományos eredményeitől, azaz szabadalmainak, publikációinak a számától függ, hanem az oktatás színvonalától is, de manapság elsősorban, és kb. 70%-ban a kutatási eredmények minősége és mennyisége számít. Természetesen nem véletlenül, hiszen éppen azok az egyetemek ahol csúcskutatásokat végeznek, azok tartoznak a legjobb, úgynevezett elit intézmények közé az oktatás területén is.

Kutakodásomat a előfizetős  Scopus adatbázisra alapoztam, amely sok más funkciói mellett összesíti egy adott intézménynél egyes években nemzetközileg elismert, főként hatástényezővel ( impakt faktor) rendelkező lapokban publikált cikkek, és persze a szabadalmak számát is. Három intézményt, a BBTE, a Sapientia EMTE és a Spiru Haret került összehasonlításra a tetszőlegesen kiválasztott 2007-2009-es időszakban. Azért vizsgáltam majd három éves periódust, hogy legyen egy kicsit súlyozott az eredmény,  de nem mellesleg egy egyetem oktatóinak a teljesítménye évente változó lehet, így érdemes hosszabb periódust vizsgálni az átlagolás végett. Ugyanakkor olyan nem mellékes okok is közrejátszódtak, hogy a vizsgált magánegyetemek egyike kevesebb, mint tíz (EMTE) éves múltra tekint csak vissza.

Az eredmények:

a, BBTE

Cikkek száma 2007-2009: 1.374. Oktatók száma jelenleg: 1.321. Cikk/ oktató: 1,04.

b, Sapientia EMTE

Cikkek száma 2007-2009: 76. Oktatók száma jelenleg(2006-os adat a legfrissebb amit találtam): 339. Cikk/ oktató: 0,22.

c, Spiru Haret

Cikkek száma 2007-2009: 12. Oktatók száma jelenleg: 775. Cikk/ oktató: 0,015.

Ehhez hasonló rangsor, és adatok nyilvánosan is elérhetőek a 2007-es évre vonatkozólag itt.

A fenti adatok tükrében bármilyen kommentár hozzáfűzését fölöslegesnek tartom, így mindenki vonja le a saját maga következtetését, úgy a kérdéses intézményen folyó munka minőségére, mint általában a romániai egyetemek közötti különbségekre vonatkozóan.