Borboly Jobbik énje

Posted on 2009. július 28. Szerző:

14


„Mért kell székely ifjúságunkat leszélsőségezni azoknak, akik az EMI-vel egy asztalnál ülnek, s erdélyi magyar jövőnk irányairól közösen döntenek?”

Ezt a kérdést teszi fel Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök, a Magyar Ifjúsági Értekezlet korábbi elnöke annak a cikksorozatnak a kapcsán, amelyben az Új Magyar Szó bírálta a Borboly által vezetett önkormányzat döntését. Azt, hogy a Hargita Megyei Tanács közpénzt fordít egy olyan rendezvény támogatására, melynek díszvendégei a magyarországi szélsőjobb markáns képviselői, és hogy ezt a döntését az adófizetők pénze fölött ga(rá)zdálkodó megyei elöljáró úgy indokolja meg, ahogyan. Hogy tudniillik választói között szélsőjobbos szimpatizánsok is vannak, akiket „nem diszkriminálhat”.

Nos, először is tudomásunk szerint az Új Magyar Szó szerkesztői, újságírói soha nem ültek egy asztalnál az Erdélyi Magyar Ifjakkal, és még kevésbé döntöttek velük közösen „erdélyi magyar jövőnk irányairól”. Már csak azért sem, mert amikor lapunk (egyik fő)munkatársa legutóbb Erdélyi Magyar Ifjúval találkozott, az illető szembeköpte. (Szűcs László kollégánk részesült ebben az, erdélyi magyar jövőnk szempontjából igencsak jelentős, közös élményben egy vitéz EMI-aktivistával, Nagyváradon. Az Erdélyi Magyar Ifjak egyéb hőstetteit illetően pedig – anélkül, hogy fellapoznánk lapunk kollekcióját – elég, ha felidézzük az Eörsi Mátyás, Szili Katalin és más, nem jobboldali anyaországi politikusok erdélyi látogatásain történteket.

Másodszor: az EMI még hagyján, hisz ők a mi kis szélsőségeseink, az erdélyi magyarság testéből kinőtt kellemetlen dudorok. Ahogyan a volt elnöke mellett prókátorkodó MIÉRT ifjúsági szervezet tegnapi közleménye fogalmaz, „a kistestvér, aki rakoncátlan és kissé elüt viselkedésben”. (Apropó MIÉRT-közlemény: a szöveg manipulációként gyatra, nyomásgyakorlásként szánalmas.) De ami igazán mellbevágó az egészben, az az antiszemita és idegengyűlölő szervezetek, a Jobbik és a Magyar Gárda vezetőinek meghívása a közpénzből támogatott gyergyószentmiklósi rendezvényre és az erdélyi „rakoncátlan kistestvér” mentoraiként való prezentálása.

Az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács között megkötött választási egyezmény nevét, a Magyar Összefogás szintagmát rögeszmésen ismételgető ifjaknak pedig zárszóként csak annyit: az ember azért megválogatja, hogy kivel is fog össze. Nem másért, de még kiderülhet, hogy fogságba ejtették. S aztán majd mondhatja, hogy „neonácit fogtam, nem ereszt”.

Salamon Márton László

http://umsz.manna.ro/vezercikk/borboly_jobbik_enje_2009_07_28.html

Reklámok