Az erősebb kutyáé itt a tér

Posted on 2009. november 10. Szerző:

6


„Azt szeretnénk, ha az lenne a [fő]tér, ami volt: a magyar egyetemisták találkozóhelye, a mindenkori magyar lakosság jelképes és tényleges városközpontja” – hangoztatják a Miénk itt a tér! felhívás nemes egyszerűséggel „A kezdeményező kolozsvári fiatalok”-ként szignált kiagyalói. És roppant biztosak a dolgukban.

Mi tagadás – valóban zseniálisak vagytok, kedves Kezdeményező Kolozsvári (Magyar) Fiatalok. Feltaláltátok a spanyolviaszt. Hallatlan eredetiséggel ötöltétek ki, hogy a Matyi (sic!) tér nehogy má’ minden kolozsvárié legyen, mert az (továbbra is?) Titeket illet meg.

Azért legyünk őszinték, valahonnan csak ismerősnek tűnik a koncepció. Hoppá, megvan! Mintha Sorin Apostuék is pont ilyesmit akarnának!

Kisajátítani a főteret.

Ja persze, nem a magyaroknak. De ismerjétek el, nekik jutott eszükbe hamarabb, ráadásul ügyesebben, visszafogottabban, elegánsabban is csinálják.

És – nem utolsósorban – velük az Erő. Mert ők vannak többen. Legutóbbi népszámlálás szerint legalább négyszer annyian. Tudjátok, mindig az erősebb kutya…