Hogyan lett (újra) Traianus Traian ?

Posted on 2010. március 13. Szerző:

0


Traianus Dâmboviţa-parti reinkarnációja jó ideje lopakodó üzemmódba kapcsolta magát, és ki tudja, mi köti le agysejtjeit, de a balhék és megoldhatatlan problémák “megoldását” most ráhagyta Boc-ra, hadd szívja ő a fogát, igaz vannak ritkán nagyotmondásai, de azokat például Japánba ejti meg (lásd. a romániai alkalmazott termelékenységének növekedése hála a gazdasági növekedés visszaesésének).

De valahogy csak kell éreztetni itthon is a néppel, hogy ő, a nép egyszerű fia, milyen bölcs stb., gondolhatta és érzésem szerint a Hotnews hírportált ki is használta erre a céljára (is). Másképp nehezen tudom értelmezni, hogy miért robbant március 11-én este a Hotnews-on (lehet máshol is, én itt láttam) a hír, hogy a Román Tudósok Akadémiája (Academia Oamenilor de Ştiintă din România, AŞOR) akadémiai titulussal tünteti ki az ezáltal (is) Traianussá avanzsált főtengerészt. Az indokok meg elég bárgyúak voltak (pl. székház biztosítása) ahhoz, hogy ne legyen az egész túl magas labda a Traian Băsescu általi lecsapáshoz…

És lőn: az elnöki hivatal másnap, azaz március 12-én délben, alig több mint 12 óra elteltével közli a jónéppel, hogy elnökünk, nem lesz Traianus, és nem fogadja el ezt a kitüntetést, mert ő csak a kötelességét teljesítette, amikor székhellyel, meg ezzel-azzal kínálta az AOŞR-t. Pár perc múlva a népnek már a fülei is tapsolnak (lásd. itt a kommentárokat), hiszen szerettet elnökük nem úgy viselkedik, mint a Kárpátok Géniusza, akinek felesége akadémikussá lett…anno domini.

Csakhogy a jónépnek fogalma sincs arról, hogy a Román Tudósok Akadémiája egy gittegylet a Román Tudományos Akadémiához (Academia Română) képest, hiszen egyrészt nem adományozhat semmiféle akadémiai címet, és tagjai csak akkor viselhetik valamelyik akadémiai címet, ha történetesen a Román Akadémia tagjai is, másrészt egy egyszerű “tudósok legyünk együtt” társaság . És hiába közleményezik erről az igazi akadémia, és hiába tudja ezt a hazai elit zöme, Traian szépen Traianussá vált újfent, mert egyik császár elődjéhez hasonlóan megadta a cirkuszt és kenyeret a népnek, sőt kegyesen megmaradt látszólag a nép egyszerű fia (hiszen nem lett tiszteletbeli akadémikus) a két intézmény között különbséget tenni képtelen romániai lakosság szemében.

Nem először és nem utoljára keveri politikailag hasznosan a lapokat a császár tengerész!

Posted in: Uncategorized