Egység kétség többség

Posted on 2010. október 05. Szerző:

12


Hiba lenne újabb magyar pártot alapítani Erdélyben, mert az nem a romániai magyarság egységét szolgálja; demagóg és populista, aki azt mondja, hogy az egység szaporodással oldható meg – jelentette ki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor.

Na meg azt is, hogy a felvidéki példa kell a szeme előtt lebegjen azoknak, akik 2010-ben új pártot alapítanak.

Kétségbeejtő lehetőség? Valóban. Már a gondolattól is futkározik hátamon a hideg. Mi lenne, ha tényleg elveszítenénk a romániai magyarság egységét? Netán a szokszínűség, a pluralizmus réme lengené körül rommagyar politikai életünket? Kisülne, hogy a tulipánpecsétlő zombiknak sem épp annyira mindegy, hogy újabb szoborpark lesz-e tíz köbméter kőből, vagy inkább egy méterrel több autópálya?

A szlovákiai példa honosítása pedig maga lenne a kész katasztrófa. Süllyesztőbe kerülne egy olyan párt, ahol még 2010-ben is úgy képzelik, hogy mindent le lehet nyeletni, ha megfelelően vastag az etnikai cukormáz (például a feltétel nélküli hatalmon maradást). Ahol a tisztújítás legfontosabb kérdése nem az, hogy ki lenne a legkompetensebb az elnöki feladatra, hanem, hogy vissza akar-e vonulni a jelenlegi elnök  – és ha igen, kit látna szívesen a saját helyében.

És kiderülne, hogy többségiekkel szövetkezve (értsd: nem a magyarországi széljárás után hajladozva, esetenként kelleténél jobban lenyúlva a csurranó-csöppenőt) is lehet kisebbségi érdekeket képviselni. Sok más érdekkel együtt, természetesen. De ez már csak annak a demokráciának a rákfenéje, amely az RMDSZ nevében is szerepel.

Reklámok
Posted in: RMDSZ, Rompolitika