Mire nem jó a külhoni magyar állampolgárság?

Posted on 2010. november 08. Szerző:

55


Hogy mire jó nekünk, romániai magyaroknak a külhoni magyar állampolgárság, már minden csecsszopó tudja – feltéve, hogy legalább egyszer (hír)tévéközelbe engedték (Trianon sebeinek begyógyítása, nemzet egyesítése határokon átívelve, stb.) Így hát – jelen írás keretében legalábbis – ezzel a szemponttal nem foglalkozunk. Ami számunkra érdekesebb: mi az, amire a kedvezményes eljárással megszerezhető magyar állampolgárság már kevésbé alkalmas?

 

A válaszhoz az egyszerűsített honosítási eljárás honlapjának gyakran ismételt kérdések fejezetéből tallózunk.

Szavazhatok, ha megszerzem a magyar állampolgárságot?

Nem, a magyar állampolgársággal nem jár automatikusan együtt a szavazati jog. A választásokon való részvételhez magyarországi bejegyzett lakóhely is szükséges.

Minden más híreszteléssel ellentétben tehát a külhoni állampolgárság – egyelőre legalábbis – nem alkalmas arra, hogy megköszönjük az illető magyarországi párt irányunkba tanúsított nagylelkűségét (többek között pont a kedvezményes honosítás gesztusát).

Kapok magyar útlevelet is az eskütétellel egyidejűleg?

A magyar állampolgárság megszerzése nem jelenti automatikusan a magyar útlevél megszerzését. A magyar útlevél igénylésének előfeltétele a magyar állampolgárság, tehát az útlevelet csak akkor lehet külön eljárásban igényelni, ha a kérelmező már magyar állampolgár (megkapta a honosítási okiratot és letette az esküt).

Azok számára, akik nem annyira a magyar nemzethez való tartozás szentesítésében utaznak, mint inkább pl. amerikai vízumban, rossz hír, hogy a beutazási engedélyhez mindenképp hozzájuthatnak, de semmivel sem kevesebb utánajárással – lehet, hogy az útlevélkészítés plusz az Amerikába utazáshoz magyar állampolgárok számára is kötelező regisztrációs procedúra időben nem kevesebb, mint leutazni Bukarestbe, az amerikai konzulátusra. Aki viszont attól tart, hogy számára is beteljesedhet a „román állampolgárok csak garanciáért kaphatnak távirányítót a tévéhez egy barcelonai szállodában” városi legenda, annak mindenképpen jól fog a magyar útlevél. Csak erőst ügyeljen arra, hogy viselkedik – immár a jelentősen gyarapodott magyar nemzet képviseletében…

Jár a magyar állampolgársággal a Magyar Köztársaság konzuli védelme?

Főszabály szerint igen, azonban abban az országban, amelynek Ön szintén állampolgára, ez nem érvényes, azaz ott a Magyar Köztársaság nem nyújthat hivatalos konzuli védelmet.

Aki tehát az elnyomó román hatalom elleni védelemért fordul a külhoni magyar állampolgárság intézményéhez, jól vigyázzon, hogy a román elnyomás pillanatában feltétlenül tartózkodjon külföldön.

És ezzel el is érkeztünk a legkiábrándítóbb kérdéshez:

Kapok az állampolgársággal együtt magyar személyi igazolványt?

Nem, csak azok kaphatnak magyar személyazonosító igazolványt, akik rendelkeznek magyarországi lakóhellyel, tehát például a letelepedettek vagy bevándoroltak. Magyarországi lakóhely nélkül nem jár személyi igazolvány.

Így az a remény, hogy adminisztratív ügyek intézésénél, rendőri igazoltatásnál vagy akár a kollégium portájánál ne nézhessék oláhnak a hatóságok a jobb sorsra érdemes külhoni magyar állampolgárt, felmutatható személyi igazolvány nélkül sajnálatos módon foszlik semmivé. Sovány vigasz, hogy a honosítási okirat bemutatása azért rendszerint meggyőzi a tisztviselőt, hogy mégis csak majdnem teljes értékű magyarral áll szemben!


FRISSÍTÉS
Mivelhogy ezt az oldalt nagyon sokan keresik fel információszerzés illetve segítségkérés céljából (ami ugye a cikk műfajával – polémia – nem feltéltenül vág össze), felhívnám mindenki szíves figyelmét, hogy a cikk megírása óta sokminden változott (pl. a szavazati jog). Ha valaki tényleg a honosítás konkrét menetére kíváncsi vagy az ügyintézéshez szeretne útbaigazítást, az egyszerűsített honosítási eljárás hivatalos weboldalát tudom javasolni:

http://www.allampolgarsag.gov.hu/

 

(A felhasznált illusztrációt a TravelBlog portálról vettük át. Köszönet érte!)