Ecksteint vagy Kelement?

Posted on 2010. december 14. Szerző:

11


A hétvégi események óta valószínűleg a címben megfogalmazott „egyszerű” kérdés terheli az RMDSz-es agysejteket, de nem csak. Látszólag egy másodlagos kérdésnek tűnik a markói szék utódlásának kérdése, azonban – annak ellenére, hogy Kovács Péter ügyvezető alelnök véleményében vannak megfontolandó észrevételek – mindannyian tudjuk, mennyire fontos és meghatározó egy elnök habitusa egy politikai szervezet szempontjából. Különösen akkor, amikor

Kelemen Hunor és Eckstein Péter áll szembe egymással.

Kelemen Hunor egyértelműen a központi vezetés, azaz Markó Béla embere és ilyen értelemben a markói örökség továbbvivője lenne. Hosszan lehetne elemezni azt a hétvégi markói kijelentést, hogy azért nem vonul vissza teljesen a politikából, mert „az RMDSz az én pártom,” de nem ez itt a legfontosabb, hanem az, ahogy már szimbolikusan is kezdi jelezni a felső vezetés, hogy kit akar. Ugyanis, ott az RMDSz honlapján a Kelemen Hunor bejelentésével kapcsolatos hír, de mindeközben Ecksteinről egy szó se, vagy a politikus blogok közül gyorsan eltűnt a Szabadelvű Kör egyik alapemberének – Czika Tihamérnek – a blogja. Mindezeket persze szépen bevezette Kovács Péter ügyvezető alelnök nemrég megjelent írása arról, hogy a kolozsvári RMDSz nem adhatja az elnök személyét, mert nem érdemli meg. Kell ennél több a győzelemhez? Természetesen kell, de nem lesz nehéz Kelemen Hunornak mozgósítania az Ügyvezető Elnökség apparátusának segítségével a megfelelő segítő kezeket, és nem lesz nehéz kiaknáznia az Antal-Borboly-Tamás hármas által kézben tartott és képviselt székelyföldi „nekünk Kolozsvár ne dumáljon” attitűdöt. Ennél többet ugyanis nehéz elvárni Kelemen Hunortól, hiszen

valahogy elfelejtett karizmatikus lenni,

miközben sok mindenben, még a megjelenésében – az elegánsnak igen, túlságosan „egyéninek” már kevésbé nevezhető lila nyakkendővel bezárólag – is olyan, mintha egy ifjabb Markót látna az ember. Vajon, hogyan lehet megújítani egy politikai szövetséget, ha az eddig majd két évtizedig regnáló, csupán háttérbe vonuló elnök bábját tesszük az elnöki székbe? Sehogy.

Ezért (is) kell Eckstein Péter, az RMDSz fenegyereke. Egyrészt homlokegyenest ellentmond a Kovács Péter-féle regionális pártszervezési elvek elutasításának, másrészt kívülről jön, de nem teljesen: kitűnő szenátusi tapasztalatokkal rendelkezik, és otthonosan mozog a bukaresti politikai életben. Az sem elhanyagolható, hogy a kétségbeejtő demográfiai helyzetet megélő romániai magyarság sokkal inkább számíthat politikai szerepének megőrzésére egy kifele nyitott, jó kommunikátor személy esetében. Nem mellesleg: mivel kissé kívülről jön, amennyiben pártelnöknek választják, új arcok kerülhetnek a nyeregben a párton belül és ez könnyen az RMDSz megújulásához szükséges kritikus tömeg megteremtéséhez is vezethet.

Kérdés: lesz-e aki megszavazza? Lesz-e elég, a Markó epigont elutasító küldött? Meg lehet-e győzni a székelyföldieket: egy kolozsvári pártelnök, nem ellenük, hanem értük (is) tehet?

(az illusztráció forrása: Transindex)

Posted in: RMDSZ