Az állampolgárság bukott vizsgája

Posted on 2011. március 28. Szerző:

29Fekete Pákó bukott állampolgársági vizsgájánál már csak egy valami nevetségesebb: a magyarországi egyszerűsített honosítás kettős mércéje, demagógiája és szemforgatása.


A Fekete Pákó művésznéven elhíresült, 10 éve Magyarországon élő énekes csúfosan leégett a magyar állampolgárságért való kérelem folyamán, mivelhogy vizsgáznia kellett magyar alkotmányos alapismeretekből.

A Bors Magazin tudósítása szerint Pákó teljesítménye valóban viccesnek tekinthető, az énekes ugyanis a következőképpen dolgozta ki a tételt:

magyar nep a finnugo nep csoportból szarmazniak és mivel ugyanasz nyelven beszélnek mint a oseink magyar nep akkor sok mindent foglalkoztak.
1) falvak alakultak
2) szolgaló voltak
3) foldmüvelessel foglalkozk
4) kereskedemi inditanak
5) állat tenyesztessel
A magyar nep elöször Levéldiaban és Etelkozben letelepedtek és ezutan Árpad vezetojevel Kárpát mendecében letelepedtek és nem volt olyan könyu mert Kárpát mendeceben laktak mar a bulgárok és egy ido utan kiutzuk oket onnan és vegre ott letelepedtek Kárpat-mendeceben.

Nos, a fenti dolgozat alapján tőlem se látott volna átmenőt, de nem is itt a bibi.

Hanem ott, hogy Lapite Oludayo Babanide, alias Fekete Pákó idestova tíz éve él Magyarországon, magyarországi magyar felesége van és magyarországi magyar gyermeket nevel. Bár csak hab a tortán, az is megemlítendő, hogy zenészi-énekesi pályafutásával – vitatható színvonalon ugyan, de – mégis csak

a magyar kultúrát gazdagítja.

S bizonyára kevesebbért is megérdemelné, hogy különösebb hivatali kekeckedés nélkül boldog viselője lehessen a magyar állampolgárság felemelő titulusának…

A 99 éves csíkszeredai X. Mari néni esetében viszont az is kétséges, egyáltalán megéri-e az állampolgárságot szentesító okirat ünnepélyes átvételét, nemhogy esetleg érdemben is élvezhessen valamicskét a magyar állampolgárság nyújtotta lehetőségekből. Nem, Mari néni kizárólag azért szeretne magyar állampolgár lenni, hogy

teljes értékű magyarnak érezhesse magát.

És eme – pengeéles elmére valló – nemzetfelfogás rangidős képviselője (vagy inkább megvezetett áldozata?) még csak nem is csillogtathatja magyarságtudományi ismereteit/elképzeléseit az állampolgársági kérelmet elbíráló bizottság előtt, mert őt bezzeg – határon túli magyarként – nem vetik alá ezen megalázó procedúrának, sőt.

Kedvezményes honosításban részesül,

könnyekkel, pátosszal, tamtammal meg a határokon átnyúló nemzetegyesítés többi nélkülözhetetlen kellékével.

Nehezemre esik elképzelni, hogy a kettős mérce, a demagógia, a szemforgatás és a hülyeség ilyen súlyos tünetegyüttese tényleg ennyire ne okozna fizikai fájdalmat!


(Az illusztráció forrása: Bors Online)

Reklámok