Rendőrállampolgári érettségi

Posted on 2011. július 04. Szerző:

6


Az Új Generációs Romániai Polgár máris készen állhat a minőségi, hatékony, kreatív gondolkozásra – rendőri tekintetek és minden lépésüket figyelő kamerák kereszttüzében.


A 2011-es év Romániájának botrányos érettségi eredményeihez nincs különösebb hozzáfűznivalóm. Azon túl legalábbis, amit még első Szabadteres bejegyzéseim egyikeként írtam meg:

Éretlenségi – Bukott a tanügy, éljen a tanügy

Egyetlen apróság tekintetében azért csak érezhető valamiféle elmozdulás a finnországi (ömlesztett lexikális tudás helyett kreativitásra, életszerű helyzetek megoldására nevelő) modell felé.

Nos, természetesen nem arról van szó, hogy illetékeseink azóta vették volna a fáradságot és aggyal, fantáziával, no meg urambocsá’ empátiával újragondolták volna az egész oktatási rendszert. De legalább a számonkérés metodológiájában határozottan érződik a „nem az iskoláért, hanem az életért tanulunk” koncepció térhódítása.

Végzős diákjaink ugyanis idén már rendőrállami hangulatot idéző körülmények között böföghették vissza az érettségi tananyagnak csúfolt, emészthetetlen fűrészkorpát!

Megtört tehát a jég.

Oktatásügyi felelőseink végre felismerték, hogy gyakorlatban hasznosítható ismereteket nyújtó és a hazai valósághoz messszemenően illeszkedő tanítási módszerekkel lehet társadalmunk számára igazán hasznos állampolgárokat nevelni. Mondjuk, az átmenő jegyek elképesztően alacsony aránya még semmi biztatót nem ígér. Meggyőződésem viszont, hogy alig néhány év, s a természetes kiválasztódás (milyen kár, hogy már nem tanítják az iskolában) kitermeli majd a magasabb osztályzatokat is.

S az Új Generációs Romániai Polgár máris készen állhat a minőségi, hatékony, kreatív gondolkozásra – rendőri tekintetek és minden lépésüket figyelő kamerák kereszttüzében.