Ízlések és pofonok

Posted on 2011. augusztus 08. Szerző:

1


Értetlen és tanácstalan a szombatonként zöldségpiaccá előléptetett főtéri parkoló botrányát illetően? Sebaj, forduljon érdekvédelmi szövetségünk kommunikációs szakembereihez! Három egyszerű lépés, s máris tisztábban látja, hol is a koalíciót rengető baj azzal a bizonyos piaccal a templom tövében.


Az első lépés egy kicsit ugyan megtévesztő (Erdély.ma):

Máté András […] kifejtette: nem a piac ellen van kifogása, hanem az ellen, hogy pártját a koalíciós partner egyszerűen kihagyta a döntéshozásból.

De figyelem, a második lépésben már karnyújtásnyira kerülünk a lényegtől: (Szabadság):

Természetellenesnek tartom, hogy egy műemlék templom közelében és Magyarország kolozsvári főkonzulátusával szemben mozgópiac működjön […] – nyilatkozta a sajtónak Máté András Levente megyei elnök.

S a harmadik lépésben már éppen csak, hogy nem rágják a szánkba: (Krónika):

Máté András Levente […]: a város főtere nemcsak a magyarság szempontjából, de a város minden lakója számára kulturális értékkel bír.

Bizonyára még mindig van, akiknek nem esett le. Semmi gond, jöhet a poénmagyarázás, ezúttal Kiss Olivér billentyűzetéből:

A magyar kisebbség számára érzékeny hely? Nem számít! […] Nálunk ezt 2011-ben is meg lehet csinálni.

Erről van tehát nagyba’ szó! Azazhogy már nem babra megy a játék, mint a Iorga-táblával, a Dsida utcával vagy a 11 ponttal: most aztán tényleg a magyar kisebbség számára érzékeny helyre tapintottak!

Nos, ha így áll a dolog, nekem is lett volna egy bombabiztos tippem egy másik, a magyar kisebbség számára ugyancsak érzékeny helyet illetően, ahová mindenkori koalíciós partnereink már jó évtizede nemcsak, hogy tapintanak, de taposnak is. Gyengébb idegzetűek számára előre jelezném, hogy a két hely közötti analógia mondhatni sokkoló erejű:

ez utóbbi is kábé 25 méter széles és ugyancsak autók vannak rajta!

Igaz, a különbségek is markánsak: egyrészt lényegesen hosszabb – 415 km (lenne, ha már meglenne) –, másrészt érzékenyhely-mivolta ellenére is lényegesen kevesebb szó esik róla a romániai magyar sajtóban, s – ami legfontosabb – még senkinek nem jutott eszébe koalíciót roppantani miatta.

Mit mondjak? Ízlések és pofonok…

(Az illusztráció forrása: Kolozsvári Rádió)