Roma katolikusnak lenni jó

Posted on 2011. október 19. Szerző:

2


A józan ítélőképesség csakis egy megoldást sugallhat azoknak, akik szívükön viselik Románia sorsát: népszámláláskor valljuk magunkat mindannyian romának!


Jó ideje a csapból is az folyik, hogy a népszámláláson magyarnak kell vallanunk magunkat. Bezzeg a vallást illetően már visszafogottabbak romániai magyar pártjaink – arról például szó sem esik, hogy ugyanolyan bátran vállaljuk világnézeti meggyőződésünket is,

a vallásnélküliséget illetve az ateizmust is ideértve.

De hát ez valahol természetes. Történelmi magyar egyházainknak kell a költségvetési pénz, mint fuldoklónak a levegő, s a hagymakupolás honfoglalás korszakában magyar templomaink építése is fontosabb, mint az iskoláké, a kórházaké vagy – Uram, irgalmazz! – az autópályáké. Így senki sem hal bele, ha legalább a népszámlálás napján

félreteszi egyéni, önző lelkiismereti szabadságát

és nemzeti megmaradásunk tartópilléreit (anyagilag) megerősítendő, kötelező módon valamelyik szimpatikus történelmi magyar egyház mellett teszi le a garast.

Lássuk csak, a fentihez hasonló logika milyen – még ennél is önzetlenebb – lépésre sarkallhatja azokat, akik tényleg komolyan veszik a köz érdekét. Jól tudjuk például, hogy hazánk országunk gazdasági és civilizációs felemelkedésének legkonokabb kerékkötője a romaprobléma. És az is ismeretes, hogy a cigányság felzárkóztatására előirányozott költségvetési keret még a romák deklarált számarányához képest is elképesztően kevés, nemhogy a valódi lélekszámot tekintve, mely becslések szerint még a magyarokénál is jóval magasabb.

Nos, a józan ítélőképesség ilyesformán csakis egy megoldást sugallhat azoknak, akik szívükön viselik Románia sorsát:

valljuk magunkat mindannyian romának!

Tessenek végiggondolni. Mivelhogy amúgy is esélytelen, hogy például Kolozsváron újra 20% fölé nőjön a magyarság lélekszáma, altruista gesztusunk következményeképpen legalább a cigányság integrálására szánt pénzösszegek mértéke növekedhet nagyságrendekkel, így – a romaintegrációval együtt – az ország valódi európai integrációjának esélye is. Nemcsak hogy összejöhet a schengeni csatlakozás, de a tévéhez még távirányítót is kaphatunk majd a barcelonai szállodákban! (Mármint magyar útlevél nélkül is.)

A Szabadtér pofonegyszerű tippje tehát

Nemzetiség: roma
Vallás: római katolikus

Megjegyzés: lelketlen, individualista, közösségi szempontokat figyelmen hagyó olvasók esetében a válaszadást továbbra is a szabad, egyéni belátásra bízzuk.

Az illusztráció forrása: Magyar Kurír