Akasztani márpedig kell

Posted on 2011. október 27. Szerző:

10


Hülyebal és hülyejobb között egyetlen dologban teljes az egyetértés: akasztani márpedig kell.


Sok ismerős megkérdezte már tőlem, hogy mit jelent Wittner Mária neve után az ’56-os halálraítélt’ jelző. Most tehát közkívánatra megválaszolnám. Az egy primitív, köztörvényes, randalírozó és lincselő prosti megérdemelt jelzője. Nem több és nem is kevesebb. Ennyit jelent.

A fenti idézet Dániel Péter ügyvéd billentyűzetéről látott napvilágot a facebook közösségi portálon, és mondhatni papírforma szerint hatalmas botrány is lett belőle. A Mandiner hírportál szerint a sértett fideszes képviselő az ügyvédi kamaránál már kezdeményezte is az etikai eljárást az őt „köztörvényes prostinak” nevező ügyvéd ellen.

Nos, függetlenül attól, hogy Wittner Mária finoman szólva is ellentmondásos figurája az 56-os eseményeknek, elképzelni nem tudom, hogyan is gondolta a baloldali ügyvéd, hogy a magyarországi nyilvánosság akármelyik komolyan vehető kulcsfigurája majd vállon fogja veregetni egy ilyen stílusú és hangnemű kijelentésért.

De a meglepetésnek ez még csak a kisebbik fele. Számomra legalábbis. Ugyanis a magyar közélet szószólói közül érdekes módon már senkinek sem tűnt annyira meglepőnek, hogy a biztosítékot a ‘primitív’, ‘köztörvényes’, ‘randalírozó’, ‘lincselő’ és – nem utolsósorban – a ‘prosti’ jelzők verték ki.

Még véletlenül sem a megérdemelt.

Hát igen. Ha szigorúan munkahipotézisként abból indulnánk ki, hogy Wittner Mária valóban primitív volt, köztörvényes bűntetteket követett el, randalírozott, lincselésben vett részt és – úristen, kegyelmezz! – még kurválkodott is, magától értődő módon ki is jelenthetnénk ugyebár, hogy meg is érdemelte a halálos ítéletet. Ez szóra sem érdemes. Úgyhogy hajrá, magyarországi sajtó, lehet osztani és szorozni hosszú hetekig, hogy mennyire csúnyák a kifejezések és mennyire megalapozottak a gyanúsítgatások.

Az pedig ne zavarjon senkit, hogy – 2011 egyik EU-s tagállamában! – az egymást akár felfalni is képes hülyebal és hülyejobb között egyetlen dologban azért teljes az egyetértés: akasztani márpedig kell.