Az erkölcsi fölény elviselhetetlen könnyűsége

Posted on 2012. június 13. Szerző:

1


A szerecsenmosdatás folytatódik. És örömmel jelezhetjük a verbális csetepatékba belefáradt nyájas olvasónak, hogy a Szövetség polgármesterjelöltje, ha csak egyetlen bekezdésnyi igen sajátos okfejtés erejéig bár, de képes volt túllépni a bizonyítványmagyarázó közhelyeken:

Nem mehetek el szó nélkül amellett sem, hogy a polgármester megvásárolta a romák szavazatait. Ez lényegében megkérdőjelezi mandátuma legitimitását, hiszen olyan emberektől vett aprópénzért voksokat, akik a szó szoros értelmében a megyeszékhelyről kirekesztve élnek, és nem vesznek részt a közösség életében. Súlyos megállapítás: a város peremén nyomorgó kívülállók döntöttek a marosvásárhelyiek következő négy évéről!

Mert hát ronda biznisz ez a szavazatvásárlás, ugye. Mennyivel rondább viszont, amikor azokat a bizonyos szavazatokat aprópénzért szerzik be. Ha már fizetnek a voksokért, legalább tejeljenek rendesen, a mindenségit neki! Nem beszélve arról, amikor van képe valakinek cigány szavazatokkal választást nyerni. Nos, ha esetleg beugrott volna valakinek a ‘rasszizmus’ kifejezés, sürgősen tisztázandó, hogy a város peremén nyomorgó kívülállók” számára igenis szükséges szavazati jogot biztosítani, mert erre kötelez az EU vagy a mittudomén. De nehogy már az a kiváltságos helyzet is megadassék nekik, hogy bár négyévenként beleszólhassanak a város életébe!

Egy szó mint száz, Florea győzött ugyan, de a fenti gondolatmenet magabiztos etikai fölénye (román ajkú polgármesterek számára legalábbis) elérhetetlen magasságokba helyezte a lécet. Úgyhogy az erkölcsi győzelem valójában miénk, a magyaroké!


(a kép forrása: frunda.ro)