Behozhatatlan lemaradás

Posted on 2012. november 01. Szerző:

0A magyarok és oroszok között lassan második éve zajló putyinizálódási versenyben utóbbiaknak tekintélyes előnyre sikerült szert tenniük. Az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács jóváhagyta ugyanis azt a törvénytervezetet, mely jelentősen kibővíti a hazaárulás fogalmát. Így – többek között – hazaárulásnak számít idegen országnak vagy szervezetnek nyújtott anyagi vagy „konzultációs” segítség is. Az ellenzék képviselői szerint ez az abszurd kikötés technikailag hazaárulót faraghat majd’ minden olyan orosz állampolgárból, aki valamiféle kapcsolatot ápol „idegenekkel” (vö. külföldi állampolgárok, szervezetek).

Nos, képzeljük csak el például Kövér Lászlót visszamenőleges hatállyal hazaárulónak minősítve egy, a külföldi szervezet fogalmát minden szempontból kimerítő alakulat – Magyar Polgári Párt – literalmente mélyreható támogatásáért. Vagy akár Orbán Viktort hazaárulóként (ugyancsak visszamenőlegesen), kezében egy határon túli egyetemnek, a Sapientiának felajánlott gáláns adományáért járó Bocskai-díjjal.

Hát ezen az áron a hmm… merészen patrióta ötlet valóban szerény támogatásnak örvendhetne az egyébként kifejezetten hazafias magyar honatyák körében (pedig igény, az ugye volna rá). Hacsak nem lehetne valahogy honosítani az összes, fentebb említett idegen intézményeket egy esetleges (Lex Kövér–Orbán néven elhíresülő) törvénnyel. Amire – gyengébbek kedvéért – a legegyszerűbb és legfrappánsabb megoldás Erdély elcsatolása lehetne. Annyi, hogy ehhez egy másik (ugyancsak erőteljesen putyinizálódó) szomszédos országnak is volna egy-két szava.

Úgyhogy erőst az az érzésem, ezt a lemaradást Magyarország már nem fogja tudni behozni.

 


(Az illusztráció forrása: Mandiner)