Kis kvíz a halálbüntetésről

Posted on 2012. november 09. Szerző:

6


Jelen írásnak nem célja, hogy pálcát törjön a halálbüntetés intézménye felett, csupán – ha már ennyire felkapott a téma – a vidám, szórakoztató okítás jegyében buzdítja rövidke teszt kitöltésére a halálbüntetés-pártolókat.


Első (és egyben utolsó) kérdés:

Tegyük fel, hogy Magyarországon valamilyen módon mégis csak sikerül visszaállítani a halálbüntetést. (Ez jellemzően hagyománytisztelő körök nyomására történhet, tehát evidens, hogy ilyen sarkalatos kérdésben is a nemzeti hagyományokat illő követni. Magyarán: akasztás.)

Úgyhogy ott az elítélt az akasztófa alatt, de valahogy sikerül kereket oldania; a rendőr utána lő és életveszélyesen megsebesíti.

Mi a teendő?

  1. az egyszerű változat: bátran és gerincesen le lehet lőni a súlyosan sérült embert, mint egy veszett kutyát.
  2. a költséghatékony változat: hordágyon vissza kell vinni az akasztófa alá, és ha túlélte a szállítást, ott folytatni a kivégzési procedúrát, ahol abbamaradt. Golyó ára megspórolva.
  3. a humánus változat: anyagi és emberi ráfordítást nem kímélve meg kell menteni az életét, mint “igazi” páciensek esetén (vö. Hippokratészi eskü), majd néhány nap/hét múlva, amikor az állapota engedi, ott folytatni a kivégzést, ahol abbamaradt.


(Az illusztráció Kaszap Katinka Hunging c. animációs filmjéból származik)