Kripto

Posted on 2013. szeptember 06. Szerző:

0


Különös öszvérnek adott életet Ferencz Zsombor a Maros megyei Központ napilap hasábjain. A furcsa kreatúra talán a jobboldaliság álcáját öltő kriptokommunizmusra hasonlít a leginkább.


Mert mi másként is lehetne illetni azt az elgondolást, miszerint fertőző betegségnek kell minősíteni minden olyan politikai és/vagy eszmei irányzatot, melyet esetleg nem érez magáénak a többség.

A szerző – bizonyára szellemesnek és frappánsnak képzelt – okfejtésében ugyanis szemrebbenés nélkül jelenti ki, hogy „Erdélyben nincs igény a balliberális eszmék meghonosítására”. Mármint a saját nevében, természetesen. Majd egyesből direkt ötösbe kapcsolva kórnak,

járványnak állítja be az említett eszmék térnyerését,

melyek „kórokozóit” feltétlenül meg kell semmisíteni, a „helyzet javulását” elősegítendő.

Nos, erőst sanszos, hogy szerzőnk egy, a jobboldaliságot ugyanilyen stílusban fertőző betegségként beállító írást olvasva menten az „illetékes szervek” azonnali közbenjárásáért kiáltana. Egyesek ugyanis elképesztően fejlett erkölcsi és kritikai érzékről szoktak tanúságot tenni, ha történetesen a politikai ellenség (szinte ellenfelet írtam) lépi át a civilizált publicisztika határait.

De kár lenne a gőzért.

Hasonló sorokat, sőt, még ilyenebbeket is nyugodtan le lehet írni, el lehet mondani, az éterbe lehet kürtölni. És senkinek nem esik semmi bántódása. Erről szól ugyanis a demokratikus jogállam. Még akkor is, ha Ferencz Zsombor ilyen látványosan és a legvaskalaposabb kommunistákat is ennyire megszégyenítve tör pálcát az ideológiai sokszínűség, a tolerancia s úgy általában a különféle eszmék szabad piaca felett.

 

(Megjelent a Nethuszáron)

Posted in: Transylvanicum