Felhívás polgári engedetlenségre

Posted on 2013. október 17. Szerző:

4


Hoppá!

Bármilyen cikk után megjelent komment esetén nemcsak a kommentező vonható jogi felelősségre, hanem a médiafelület is. Hiába határolódik el egy portál a kommentek minőségétől, hamarosan jogilag is felel értük. Függetlenül attól, hogy egy-egy médiafelület rátért a facebookos kommentezési formára, még érvényes rájuk a polgári jog, a szerzői jog, valamint a diszkrimináció ellenes törvény. A strasbourgi döntés precedens értékű a tagállamokban, így Romániában is és természetesen a romániai magyar médiában is.

A jövőben minden médiafelületnek, ha el akarja kerülni a jogvitákat, illetve a peres utakat, szűrőrendszert kell kidolgoznia a kommentek megjelenése előtt, mert, ahogy már említettük, jogilag nemcsak a kommentező, hanem a médiafelület létrehozója is felel.

Ezek szerint nemsokára kénytelenek leszünk cenzúrázni moderálni!

Vagy mégsem? Akkor hajrá, polgáriengedetlenkedjük egyet mi is!

Kedves fasiszta, nemzetiszocialista, cionista, kriptokommunista és traktorista barátaim.

Tudom, nehezet kérek tőletek, hiszen mostanáig többé-kevésbé békésen megfértünk egymás mellett, valahogy nem éreztétek az ellenállhatatlan kényszert, hogy minősíthetetlen hozzászólásaitokkal színesítsétek a Szabadtér időnként túl egyhangú felületét. De a magasztos cél érdekében most az egyszer vegyetek egy kis erőt magatokon és mutassuk meg nekik – özönöljenek hát a zsidózó, cigányozó, buzizó, libsiző, nácizó, mucsainacizó, Fradizó, Újpestező s úgy általában egymás kigittelésére buzdító hozzászólások! Jöhetnek rovásírással vagy latin betűkkel, ahogy jólesik, magyar ékezetekkel vagy anélkül, természetesen nyelvi sutaság vagy akár helyesírási hiba sem akadály. A biztosabb hatás kedvéért viszont minden olyan kommentet, ahol a kommentbűnözés ténye nem elég egyértelmű, túl burkolt, visszafogott az utalás, faéknél komplexebb intellektus szükségeltetik az üzenet dekódolásához, neadjisten némi nyelvi vagy logikai csavarokat is ki kell csavarni ahhoz, hogy kiderüljön, kit vagy kiket látnátok szívesen a föld alatt, könyörtelenül törlünk. A tisztességes, visszafogott hozzászólások pedig alapból repülnek, ne raboljátok ilyesmivel a moderálásra fordított drága időnket.

Nos, röviden összefoglalva: nem kevesebbet akarunk, mint hogy

az év legbrutálisabb kommentbűnét

itt és most, a mi falunkon kövessétek el. Micsoda frappáns válasz lehetne az Emberi Jogok Európai Bírósága (CEDO) eurobürokratáinak, s még csak mázsányi egybanist sem kell cipelni hozzá. Hátha mihamarább leesik a tantusz, hogy a földbuta módon kigondolt és kivitelezett túlszabályozás rendszerint csak arra jó, hogy az eredeti elképzeléssel homlokegyenest ellenkező hatást váltson ki.