Erdélyi liberálisok

Egy olyan kérdés, amely bizonyos erdélyi értelmiségi köröket ’89 óta foglalkoztatja. Én ugye koromtól fogva egész későn csöppentem bele az egészbe. Nézegettem, olvasgattam, gyűjtöttem az adatokat, gondolkodtam, elemeztem, beszélgettem barátaimmal. Sokan azt mondták, és mondják ma is, hogy Erdély nem a liberálisok világa, és talán sosem lesz az (itt természetesen az erdélyi magyar mini-társadalomra gondolunk). Azt hiszem, tévednek. Hisz az erdélyi magyarságtól nem volt idegen a liberalizmus a múltban sem, és végképp nem lehet idegen a jelenben és a jövőben.Egy nagyon érdekes, 2007 márciusában lezajlott beszélgetést végigolvasva, A Hét portálján találtam rá ugyanezekre a dilemmákra nálam sokkal szakavatottabb emberek előadásában. Egyed Péter filozófus foglalja össze az erdélyi liberálisok dilemmáit:

„Én azt hiszem, hogy az erdélyi társadalom a maga periferiális mivoltában soha nem került abba a helyzetbe, hogy a liberalizmussal szembesüljön. Itt a védekezés csak akkor volt lehetséges, ha kollektív fellépésként történt. Amikor mi a liberalizmusról beszélünk, akárhogy is beszélünk: a szabadságot helyezzük a középpontba. Mindenki született liberális, csak nem tudja megfogalmazni. A szabadság és a kényszer párban vannak, csak ezt soha nem hangsúlyozzuk. Azt hiszem, hogy a liberalizmus a filozófiától a doktrínáig messze nem fogalom. Hanem valóban: érzület. Amikor szabadelvű barátaim, liberálisokként próbáltak megfogalmazni bizonyos dolgokat, akkor mindig azt mondták nekem, hogy Egyed, menj át a másik szobába, nézz magadba, és szállítsd az alapelvet. Amikor Misi azt mondja, hogy a liberalizmus kritika, akkor tökéletesen egyet tudok vele érteni. És hozzáteszem: a liberalizmus ugyanakkor reform. Nem tud a hagyományból építkezni. Amikor a szabadelvű platform a nemzetről és a vallási kérdésekről kellett nyilatkozzon, akkor mindig bajban voltunk.”

Mindig bajban voltunk. De miért is voltunk mindig bajban? Tibori Szabó Zoltán válaszol ugyanabban a beszélgetésben:

Hány olyan cikket jelentettetek meg, amely elmagyarázta volna az egyszerű embereknek, mi a liberalizmus? Én egyetértek azzal, hogy mindenki pontosítsa, milyen liberalizmust vállal fel. De miért van az, hogy a kilencvenes évektől kezdve nem mondta ki a romániai magyar elitben senki, hogy a kisebbségi közösség alapvetően liberális közösség. Mindig valamit szeretne. Hogy legyen szabad ezt, legyen szabad azt. Akkor miért kell meggyőzni ezt a közösséget a liberalizmus igazáról?”

Volt, akit meglepett Magyari Nándor szociológus 2007 decemberében publikált felmérésének eredményei az erdélyi magyarság politikai nézeteiről, volt aki a lehető legtermészetesebb dolognak tartotta. Én az utóbbiak közé tartozom. Ez szerint 2007 októberében az erdélyi magyarság 24,3%-a érezte magához legközelebb a liberális politikai ideológiát.
Vita van arról, hogy mennyire lehetett tiszta a válaszadóknak, hogy mit is értenek a liberalizmus alatt. Egyszerűen a szabadságérzet vonza őket, a nyitottság és tolerancia üzenete, vagy ténylegesen tisztában vannak vele, hogy a liberális értékrend miről és szól, illetve miről is szólhat Erdélyben? Olyan kérdések ezek amelyeket sokan és még sokáig fognak firtatni.

Egy biztos: van egy fiatal értelmiségi generáció felnövekvőben, amely tudatosan vállalja a liberális értékrendet. Még akkor is, ha ez elkerülhetetlen összeütközésekhez vezet a nemzeti-keresztény közéleti hangulattal, amely kisebbségi társadalmunkat, annak politikai életét dominálja.
Nem vagyunk többségben, de nem vagyunk jelentéktelen kisebbség sem. Egyre többen vagyunk, és itt az ideje átvenni az erdélyi liberális örökséget (mert van ilyen), reciklálni azt egy modern európai kozmopolita formában és hallatni hangunkat. Modernizációt akarunk az életünk minden területén.

Ez a blog elsősorban az erdélyi politikai életről fog szólni. Természetesen jöhet minden téma amely közéleti vitáinkban előfordul, hisz végső soron legtöbbje úgyis a politikai porondon köt ki. Lesznek benne saját bejegyzések, és lesznek lapszemlék is (elsősorban publicisztika-szemlék).

Nem akarunk mi senkivel sem tartani, vagy senki ellen sem harcolni. Véleményünket azonban kimondjuk, és ez nem független lesz: ez liberális szemszög lesz. Ahogy Egyed Péter is mondta: a liberalizmus kritika, de ugyanakkor reform. Nem célunk sem jobbra (vagy még jobban jobbra), sem balra húzni.

Mi előre akarunk menni. Minél hamarabb és minél hasznosabban mindenki számára.

13 Responses “Erdélyi liberálisok” →
 1. Engem sem lepett meg, hogy az erdélyi (romániai) magyar közösség “liberálisnak” vallja magát! És az sem lepne meg, ha ugyanakkor kerszténydemokrata és szociáldemokrata lenne! Erdélyben sajátosan ötvöződnek az ideológiák! Talán ez a normális. … Ez egy olyan világ, ahol ki lehet próbálni egyszerre többet is. Sőt, nem csak kipróbálni lehet, de meg is lehet, me is kell élni nap mint nap! … Nem baj ez semmiképpen: ez az erdélyi ember lételeme! Ettől erdélyi és ettől egyedi!

 2. „…De igen sokan Lucifert követve, akinek gonosz jelszava az, hogy „nem szolgálok” – a szabadság neve alatt bizonyos képtelen és hazug szabadosságot értenek. Ilyenek azon elterjedt és hatalmas iskola emberei, akik a szabadságtól vevén nevüket, azt akarják, hogy szabadelvűeknek, liberálisoknak nevezzék őket…”
  (XIII. Leó pápa: LIBERTAS PRÆSTANTISSIMUM)

  http://www.depositum.hu/Libertas.rtf

 3. Szegény XIII. Leó olyan is mondott ugyanabban az enciklikájában:
  “A szabadság tehát, amint kimutattuk, azoknak sajátossága, akik ésszel, vagyis értelemmel rendelkeznek, ha pedig annak lényegét tekintjük, akkor nem más, mint képesség azt választani, ami bizonyos célnak megfelel; akinek hatalmában van több dolog közül egyet választani, az cselekede-teinek ura.”

  Egészen érdekes, hogy így nyilatkozik, főként a “akkor nem más, mint képesség azt választani, ami bizonyos célnak megfelel”.
  Vajon milyen célnak felelt meg, az, hogy képtelen és hazug szabadságnak nevezze, azokat az elveket, amelyek talán először ismerték el az emberek közti valódi egyenlőséget?

 4. Na ácsi.
  Az egyenlőség nem igazságos. Rohadtul nem.
  Arisztotelész azt mondta: “A nem egyenlőkkel egyenlően bánni a legnagyobb igazságtalanság.”

  Másrészt:
  Az értékek között hierarchikus kapcsolat van. Van objektív igazság, és ehhez képest vannak hamisságok.

 5. Mellesleg a kommentek cenzúrása mennyire liberális módszer?

 6. Hol van itt cenzúra?
  A kármkodásokat és anyázásokat tartalmazó kommenteket csupán a vallásos olvasóinkra é anyukáinkra való tekintettel töröljük 😛
  Jobban örültem volna, hogy ha az általam ajánlott XIII. Leó indézetre válaszoltál volna valamit, és nem Arisztotelész bácsi jó poros, több, mint 2000 éves gondolatával léptél volna a téma mellé. Tudod, ez abból az időből való, mikor még nem volt kereszténység sem, és nagyban divott a rabszolgatartás. Aztán lett kereszténység, és a rabszolgatartás is maradt, valószínűleg az igazság nevében nem? Ma meg ott tartunk, hogy az akkori nem egyenlők alkotják a keresztények többségét.

 7. Nagyon tetszik ez a blog, ahogy a transindex is. Nekem az erdélyi magyar liberalizmus most élénkebbnek és érdekesebbknek tűnik, mint a magyarországi.
  Hihetetlen felemelő titeket olvasni, köszönöm.

 8. Csatlakoznék az előttem szólóhoz!

  Magyarországon a liberalizmus eszménye (avagy érzülete) a politikában gyakorlatilag annyit jelent: pár alapvetően közömbös figura azt ismételgeti, amit a kisebbségi ombudsmannak, vagy egy hangosabb polgárjogi aktivistának kellene. (Ez a megjegyzés csak a politikára vonatkozik, a sajtóban hál’ isten ott az Élet ÉS Irodalom és a Magyar narancs) Nagyon megnyugtató, legalábbis számomra, hogy akadnak emberek, akik így gondolkoznak, és ezt nem csak magukban teszik.

  Öröm bennetek olvasni, további jó munkát!

 9. Mielőtt elájulnátok az életrekapó és virágzó erdélyi liberalizmustól, csak csendesen megjegyezném;
  Magyarországot a liberálisnak MONDOTT cionista érdekeket kiszolgáló nemzettelen szolgahad hozta a mai, nyomorúságos helyzetébe. Az MSZP-t kijátszva és saját céljaira felhasználva kiárúsították az országot! Ha ez vár Erdélyre is a liberálisok áldásos ténykedését követően (mert EZ VÁR! nem baj, ha nem hiszitek el), akkor Isten óvja Erdélyt!
  Tisztelettel egy NEM LIBERÁLIS
  (mivel sem káromkodás, sem “anyázás” nem szerepel a kommentemben, remélem, vágatlanul megjelenik…)


 10. medve1942

  2010. április 07.

  Erdély sokszor volt liberálisabb a szó általános értelmében (vagyis szabadabb szellemű), mint Magyarország. Úgy tűnik innen, a mai Magyarországról, most is így van.
  Ha nagyszüleim nem költöztek volna 1906-ban Déváról Budapestre, most alighanem a régi román sajtót böngészném valamelyik köníyvtárban, kíváncsiságból. Az az érzésem, Trián Antal nagyjából ugyanazt mondja, mutatis mutandis, mint az egykori román “irredenták”.

 11. érdekes…örvendek, hogy olvashattam erről.

 12. zsidó lobbi

 13. Az.
  A hulladék,mely nélkül boldogabb lenne a világ.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: